Izvor:
25.09.2016 u 03:17
0

KAKO IH SAMO NIJE SRAM: U Zagrebu održana misa za 35 ustaških generala!

U bazilici Presvetog srca Isusova u Zagrebu danas je održana misa za 35 generala i pukovnika Nezavisne Države Hrvatske, prenosi N1.

U letku kojim su građani pozivani na misu stajalo je da je reč o "hrvatskim mučenicima", a ne da su u pitanju visoki oficiri koji su u jesen 1945. pogubljeni kao ratni zločinci.

Hrvatski portal Indeks navodi da misa nije pominjana na internet-stranici župe, kao i da u njoj nisu želeli da govore o organizaciji mise.

Misi je prisustvovao i Željko Glasnović, poslanik HDZ-a u prošlom sazivu Sabora.

Antifašistički Vjesnik je istražio ko su neki od spomenutih ustaških časnika za koje je održana misa.

Ustaški general Antun Nardeli zapovedao je ustaškim snagama u istočnoj Bosni. Zabeleženo je da je svojim vojnicima zapovedio: "Sve što hoda na dve noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite."

Nardeli je kasnije bio jedan od ustaških zapovednika u napadima na Petrovu goru, gde je oko 1800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore.

Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su zapovednici u ofanzivi na Kozaru, u kojoj je ubijeno i internirano više od 50.000 civila.

General Tomislav Sertić predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici. General Slavko Skoliber, zapovednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zbora stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu.

Njegov zadatak bio je onemogućiti beg logorašima, ili pokušaj oslobodilačke akcije partizana.

Prema knjizi "Na suđenju" 1945. godine zaključeno je da Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za sprovođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Ante Pavelić i Mile Budak, piše Antifašistički Vjesnik, preneo je Index.hr.

Tanjug
Foto: cicelicka.xyz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter