SEVERNA MAKEDONIJA IMA NOVO IME, ALI JE HIMNA STARA: Evo zašto nije intonirana prilikom dočeka Ciprasa u Skoplju!

 

Portparol severnomakedonske vlade Mile Bošnjakovski izjavio je danas da se nikad nije razgovaralo o promeni nacionalne himne te da ona tekstualno i instrumentalno ostaje ista.

Tokom jučerašnjeg susreta premijera Grčke i Severne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, ispred zgrade vlade u Skoplju nisu intonirane himne, što inače nije uobičajeno za zvanične posete tim pre što je ova u grčkim medijima okarakterisana kao istorijska.

Zbog velikog interesovanja javnosti koja je želela da zna da li su himne izostavljene namerno i da li je to zato što se tekst severnomakedonske himne odnosi na staro ime Makedonije, a ne na ustavni naziv države, Republika Severna Makedonija, iz vlade su juče saopštili da je tako predviđeno protokolom.

To je danas potvrdio Bošnjakovski koji je kazao da su sve aktivnosti povodom svečanog dočeka Ciprasa juče otkazane kako bi se uštedelo na vremenu, imajući u vidu zgusnutu agendu, prenosi MIA.

- Sve zvanične protokolarne aktivnosti uključujući pozdrav garde, ceremonije polaganja cveća i intoniranje himne bile su izostale zbog kašnjenja aviona grčkog premijera Aleksisa Ciprasa - rekao je on.

Bošnjakovski je naglasio da himna nikad nije bila sporna.

- Prespanski sporazum ni na koi način se ne odnosi na nacionalnu himnu. To je potvrđeno nekoliko puta tokom potpisivanja Prespanskog sporazuma kada je himna intonirana pred grčkim zvaničnicima - rekao je on.

Kurir
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live