Izvor:
09.04.2019 u 09:57
0

ŠPIJUNSKA AFERA: Sazvana hitna sednica zbog upletenosti hrvatskih obaveštajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija!

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost zbog navodnog delovanja hrvatske SOA u Sloveniji.

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko ministarstvo inostranih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcinerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa "špijunskom aferom" na razgovor u slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu povučena slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer "zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izveštavanje televizije POP-TV o delovanju hrvatske obaveštajne službe", te da je reč o "ozbiljnim navodima" koji zahtevaju "odgovarajuća pojašnjenja". Takvi su pritisci na medije "nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije", navode u Šarčevom kabinetu.

Spomenuta je televizijska stanica je u poneDeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Stirije za Hrvatsku, pokušao da spreči objavljivanje njihove priče o upletenosti hrvatskih obaveštajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi da prizna.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter