ĐUKANOVIĆ: Izbori na KiM da,ako dođe do "otopljavanja"...!

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović smatra da Beograd treba da donese racionalnu odluku o izlasku Srpske liste na izbore u četiri opštine na severu KiM. 

- Na prvom mestu treba zaštiti interese Srba na severu KiM, ali i učiniti da se, pre svega kod međunarodne zajednice, bilo kakav potez ne tumači kao odustajanje Beograda od nastavka dijaloga - rekao je Ðukanović.

On kaže da bi Srbi trebalo da učestvuju na izborima ukoliko do momenta njihovog održavanja dođe do otopljavanja odnosa i nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

- Sve zavisi od smernica koje će u dijalogu ići između Beograda i Prištine - rekao je Ðukanović.

On kaže da ostaje da se nadamo da će u narednih nekoliko dana ili nedelja biti doneta odluka o nastavku dijaloga, što će promeniti atmosferu u odnosima dve strane.

Ðukanović kaže da izbori u četiri srpske opštine neće determinisati rešavanje, niti dinamiku nastavka procesa dijaloga, ali da je važno da nema tenzija, ni problema koji bi mogli biti prouzrokovani izborima.

On se nada da će se dijalog do evropskih izbora u maju intenzivirati.

- Nadam se da ćemo do majskih izbora možda i videti neku izvesnost u vezi sa okončanjem samog dijaloga - rekao je Ðukanović.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, najavio je u ponedeljak da će izbori za gradonačenike četiri opštine severne Mitrovice biti održani 19. maja. 

Gradonačelnici Sverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, podneli su ostavke neposredno nakon što je prištinska vlada nametnula sto odsto uvećani poreza za proizvode iz Srbije, 21. novembra prošle godine.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality