Izvor:
26.04.2019 u 08:41
0

BELGIJSKI FEDERALNI PARLAMENT: Ratifikovan Protokol o pristuapnje Severne Makedonije u NATO!

Belgijski federalni parlament ratifikovao je Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO.

Ovu informaciju saopštio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders na svom Tviter nalogu.

" Zadovoljstvo mi je da saopštim da je belgijski parlament odobrio zakon kojim se prihvata pristupni protokol za Republiku Severnu Makedoniju u NATO“.

Predlog zakona o pristupanju Severne Makedonije u Alijansu pre dve nedelje odobrila je belgijska vlada.

Procedura u Belgiji predviđa da prvo zakon dobije zeleno svetlo od strane Državnog saveta (vlade), čije mišlenje iako nije obavezujuće, veoma je važno, a nakon toga da sledi odobrenje od strane parlamenta. Regionalni parlamenti u Belgiji nisu uključeni u ovaj proces, već samo federalni parlament.

Belgija je 12. država članica NATO koja je odobrijla prijem Severne Makedonije u Alijansu. Početkom aprila protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO ratifikovali su parlamenti u Poljskoj i Slovačkoj.

Prva država koja je ratifikovala ovaj protokol bila je Grčka, što je bilo jedan od uslova za promenu ustavnog imena države.

Nakon parlamenta u Atini, protokol je bio ratifikovan u parlamentima u Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Litvaniji, Danskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Nakon ratifikacije protokola u parlamentima svih zemalja-članica NATO, Severna Makedonija će postati punopravna članica sa pravom glasa.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter