Izvor:
26.04.2019 u 13:53
0

SEVERNA MAKEDONIJA: Poslanički mandat Gruevskog ponovo na glasanje u Sobranju!

Sobranje Severne Makedonije ima novu zakonsku mogućnost za oduzimanje poslaničkog mandata bivšem premijeru i aktuelnom političkom azilantu u Mađarskoj Nikoli Gruevskom.

Prema Pravilniku o radu Sobranja, poslaniku se oduzima mandat ukoliko šest meseci odsustvuje u skupštinskom radu bez opravdanja.

– O poslaniku koji neopravdano odsustvuje u radu Sobranja više od šest meseci, predsednik ove institucije obaveštava Komisiju o mandatnim i imunitetnim pitanjima – stoji u članu 59 Pravilnika o radu Sobranja.

Komisija ima rok od 15 dana da podnese predlog o oduzimanju mandata, a nakon toga o tom predlogu se raspravlja na prvoj narednoj sednici. Da bi se jednom poslaniku oduzeo mandat potrebno je da dve trećine poslanika prihvate takav predlog sobranijske komisije.

Nakon okončanja predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, kada se navršavaju šest meseci od odlaska Gruevskog u Budimpeštu, predsednik Sobranja Talat Dzaferi ima mogućnost da obavesti Komisiju o mandatnim i imunitetnim pitanjima o tome da je poslanik Nikola Gruevski bio neopravdano odsutan više od šest meseci.

Ipak odluka o oduzimanju poslaničkog mandata Gruevskom je neizvesna jer kada se prošle godine u novembru u makedonskom Sobranju glasalo o oduzimanju mandata bivšem premijeru, samo nekoliko dana pre njegovog odlaska u Mađarsku, poslanička grupa opozicionog VMRO-DPMNE, uključujući i poslanike koje su glasale za ratifikaciju Prespanskog sporazuma, glasala je protiv.

Tada je proces za oduzimanje mandata bio zasnovan na zahtevu Krivičnog suda jer je Gruevski bio pravosnažno osuđen na dve i po godine zatvora u predmetu „Tenk“ o nabavci blindiranog merceda.

Gruevski je ostao nedostupan sudskim i policijskim organima Severne Makedonije onog dana kada je trebalo da se pojavi u skopskom zatvoru Šutka na izdržavanje zatvorske kazne.

Policija nije uspela da ga pronađe, te je za njim raspisala nacionalnu i međunarodnu poternicu. Dva dana nakon nemogućnosti makedonske policije da locira bivšeg premijera, Gruevski se oglasio na svom fejsbuk profilu navodeći „da je nekoliko dana dobio brojne pretnje, te da je zbog toga odlučio da napusti Makedoniju i zatraži politički azil u Mađarsku“.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter