Izvor:
03.10.2016 u 13:36
0

LOKALNI IZBORI U REPUBLICI SRPSKOJ: Dodikova stranka najuspešnija, Srebrenicom će rukovoditi Srbin

Na upravo završenim lokalnim izborima u BiH, stranka SNSD predsednika RS Milorada Dodika ostvarila je pobedu u najvećem broju opština u Republici Srpskoj, opozicione stranke su priznale debakl, a Dodik je uveren da će u Srebrenici pobediti srpski kandidat Mladen Grujičić.

Dodik je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da mu je pobedu čestitao srpski premijer Aleksandar Vučić.

"Hvala mu", rekao je Dodik, a na opasku novinara da li mu je čestitao ruski predsednik Vladimir Putin, odgovorio da je razgovarao sa Moskvom, ne želevši da kaže i sa kim. Lider SNSD-a je poručio da je narod Srpske u sedam dana dva puta pobedio.

"Demokratičnost i način na koji su građani RS reagovali zaslužuje čestitke", rekao je on.

RS, odnosno SNSD je, prema njegovim rečima, doživela veličantvenu pobedu, veću u odnosu na početke te stranke.

"Narod RS pokazao kakvu vlast hoće, a kakvu neće", rekao je Dodak, koji je i predsednik RS.

On je istakao da mora da se zna da izdaja kod ovog naroda ne prolazi, te da je narod kaznio i SDS i PDP, pogotovo kandidata za gradonačelnika Banjaluke Dragana Čavića, koji je pokušavao da napravi o sebi lažnu predstavu. Izbornu borbu, Dodik je ocenio poštenom, fer i regularnom, a rezultat SNSD, pored SNS u Srbiji, najbolji u regionu.

Dodik je rekao da u ovom trenutku ne može da proglasi pobedu u Srebrenici, ali da je uveren da glasovi koji dolaze u "vreći sa strane", ne mogu ugroziti razliku koju kandidat Grujičić u ovom trenutku ima u odnosu na Chamila Durakovića.

"Nisu bili u pravu oni koji su govorili o tome da će SNSD biti onaj koji neće poštovati tragediju. Itekako ćemo poštovati, ali je falilo i učinićemo sve da se afirmiše i jasno obeležavaju i zločini počinjeni nad srpskim narodom u Srebrenici. Bol i patnja mora adekvatno da se obeleži", rekao je Dodik, ne skrivajući veliku radost i zadovoljstvo zboh uspeha.

Aktuelni načenik Srebrenice Chamil Duraković izjavio je ne prihvata pobedu koju je proglasio njegov protivkandidat, Srbin Mladen Grujičić, jer, kako kaže, još je rano, a manifestaciju Srba, koji su već počeli da slave pobedu, nazvao je provokacijom.

Duraković je, međutim, priznao da će rezultat biti tesan, ali tipuje na glasove "odsutnih" i onih koji glasaju poštom.

"Oni (Srbi) plasiraju svoju pobedu, oni ne znaju šta ćemo dobiti putem pošte, a 1.600 njih ima pravo da glasa na taj način", rekao je Duraković.

On je izrazio sumnju da je bilo neregularnosti u glasanju, odnosno da je bilo, kako je rekao, previše vozila iz Srbije i ljudi koji su samo došli da glasaju i otišli svojim kućama.

Duraković je rekao i da strahuje od pobede srpskog kandidata, jer, tvrdi, to neće biti dobro za one Bošnjake "koji žive u Srebrenici, a preživeli su genocide".

"Sačekaćemo da vidimo šta je u pitanju. Da se sve ozvanični, a ako stvari krenu po zlu, mislim da bi moglo doći do ozbiljnih problema i velikog odlaska Bošnjaka iz Srebrenice", rekao je on.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da to što je ta stranka ostvarila na lokalnim izborima u BiH ne može se nazvati velikom pobedu, ali je pobeda, te da će najveće razočaranje biti ako Bošnjaci izgube Srebrenicu.

Izetbegović je u prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta rekao novinarima da je koalicija SDA – SBB definitivno pobednička, te da će se pokazati da je na izbore izašlo više od 80 odsto birača.

Izetbegović je priznao poraz u jednom broju opština i gradova, ali je zadovoljan jer, kako kaže, važno je što SDA pobedila u svim opštinama u Sarajevu.

"Osvojili smo glavni grad i glavni kanton", rekao je Izetbegović, koji je uveren da će Srebrenica "ostati u rukama (Chamila) Durakovića".

Upitan da li je razočaran rezultatima, lider SDA je rekao da, ako ne bude gubitka Srebrenice, neće biti ni razočaranja.

Lider opozicione SDS-a Mladen Bosić rekao je da su izborni rezultati na lokalnim izborima kandidata SDS-a, ali i Saveza za promene veoma loši, a prvi rezultati za Banjaluku govore da je kandidat SNSD u vođstvu.

Bosić je najavio da će uskoro biti izvršena analiza izbornih rezultata i pokrenuta odgovornost za loš izborni rezultat u ovoj stranci, počevši od njega.

Na izborima za prvog čoveka Banjaluke ubedljivo je pobedio kandodat SNSD Igor Radojčić, što je potvrdio i kandidat opozicije i lider Saveza za promjene Dragan Čavić.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 odsto biračkog tela. U Republici Srpskoj glasalo je 707.711 građana, odnosno 59,49 odsto birača, u FBiH 974.190 birača, odnosno 50,61 dosto, dok je u Distriktu Brčko glasalo 41.239 građana, odnosno 49,15 odsto.

Na lokalnim izborima u BiH glasalo je ukupno 1.723.140 birača, odnosno 53,88 odsto, saopštio je večeras u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

Tanjug
Foto: snsd.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter