Izvor:
03.10.2016 u 15:05
0

NAPETO VEČE U PODELJENOJ SREBRENICI: Tenzija na ulicama, Srbi slavili pobedu, lokalni muslimani zabrinuti (VIDEO)

Jedna od svakako galvnih vesti sa juče održanih loaklnih izbora u Bosni i Hercegovini jste dta da Ćamil Duraković više neće biti prvo čovek opštine Srebrenica!

U toj opštini koja pripata etnitetu Republike Srpske vlast je bila u rukama Ćamila Durakovića, čiji izbor je trebalo da podrži ujerdinjeno lokalno stanovništvo. S druge strane , kandidat za predsednika opštine koji je dobio najviše glasova je Mladen Grujičić, oko čijeg izbora je postojao konsenzus među glasačima srpske nacionalnosti.

Rezultati izbora u Srebrenici nikoga ne ostavljau ravnodušnim, jer se ta opština smatrana strateški važnom, kako za Bošnjake, tako i za Srbe.

Upitan kako će izgledati 11. jul u Srebrenici naredne godine, ako zaista dobije najveći broj glasova, Grujičić kaže da poštuje sve žrtve rata i da će Opština imati svoj udeo u tom obeležavanju, te da, pored Durakovića, ima još Bošnjaka, koji mogu da rade organizaciju obeležavanje te godišnjice.

Ipak, protekla noć je pokazala svu napetost i tenziju koja neminovno vlada u Srebrenici. Na centralnom gradskom trgu stajala je grupa muslimana, pristalica aktuelnog gradonačelnika Ćamila Durakovića, dok su u obližnjem kafiću pristalice njegovog protivkandidata Mladena Grujičića proslavljale pobedu. Između kafića i grupe Bošnjaka bio je kordon policije, koji je, prema video snimku, bio opremljen za razbijanje demonstracija. Pristalice Grujičića su se okupile i ispred kafića, uzvikivale “"pobeda”", dok je Duraković bio u svom izbornom štabu.

Prvi preliminarni rezultati sedmih lokalnih izbora u BiH potvrdili su da je Mladen Grujičić nezavisni kandidat sa podrškom svih srpskih stranaka dobio 51 odsto glasova u Srebrenici, dok je aktuelni gradonačelnik Ćamil Duraković dobio 48,2 odsto glasova. Međutim, sam Grujičić tvrdi da je razlika u glasovima daleko izraženija u njegovu korist te da će to označiti kraj vladavine dosadašnjeg predsednika opštine.

Dok srpski političari uveravaju da život nikome u Srebrenici nakon izborne pobede Grujičića već naprotiv, dotle su Bošnjaci u svojevrsnom strahu i kazali su da nisu sigurni kako bi Srebrenica mogla da izgleda u budućnosti. Duraković poznat po zapaljivoj retorici prema Srbima, istakao je da se plaši da bi pobeda srpskog kandidata donela odliv Bošnjaka iz tog mesta.

Alo
Foto: Twitter / RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter