Izvor:
03.10.2016 u 16:03
0

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BIH: Glasanje je proteklo uglavnom mirno

Centralna izborna komisija (CIK) se ne slaže sa konstatacijom pojedinih nevladinih organizacija da su poslednji izbori najnasilniji od nezavisnosti Bosne i Hercegovine, poručio je predsednik CIK Ahmet Šantić na današnjem obraćanju javnosti uoči objavljivanja rezultata lokalnih izbora poznatih do 8 sati.

Šantić je rekao da nevladine organizacije nisu dosljedne u svojim izjavama, ističući da još uvek nema zvaničnih žalbi i da je primljeno svega 80 prigovora o toku izbornog procesa. Predstavnici CIK su stoga pozvali na korektno izveštavanje.

Konkretno, CIK smatra da nezavisni posmatrači preteruju kada je u pitanju izveštavanje o neregularnosti i ispoljavanju nasilja na izbornim mestima istaknuvši da je, iako se ne može zanemariti slučaj Stolac, izborni proces u svim drugim opštinama protekao "skoro bez problema".

– Nastavlja se trend nevladinog sektora karakterisanja procesa kao nasilnog. Nasilja nije bilo – poručio je predsednik CIK.

Dodao je i da su na vanrednim sednicama oduzimali status pojedinim posmatračima jer je utvrđeno da su bili akreditovani kao članovi biračkih odbora.

– Toliko o njihovoj doslednosti u posmatranju izbornog procesa – rekao je Šantić.

CIK je registrovao 15 kršenja izborne šutnje i nijednu žalbu, a naglašena je i dobra saradnja između Centralne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija.

– Što se tiče Stoca, novih informacija nema. Stanje je mirno, provodi se kriminalistička obrada, a uskoro očekujemo izveštaj predsednika opštinske izborne komisije i bezbednosti agencija kako bismo doneli odluku – rekao je Šantić.

Blic.rs
Foto: Nova sloboda

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter