Izvor:
05.05.2019 u 14:55
0

DODIK U DONJOJ GRADINI: Monstruozno stradanje u jasenovačkim logorima ne sme biti zaboravljeno!

Monstruozno stradanje u jasenovačkim logorima ne sme biti zaboravljen i zato je srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda, rekao je danas predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U Spomen području Donja Gradina, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, Dodik je podsetio na zlo ustaškog režima i monstrouzna stradanja u Jasenovcu i Donjoj Gradini, prije svega srpskog, ali i svih ostalih naroda.

Tek 27 godina obeležavamo strašno stradanje koje se dogodilo pre više od 70 godina u Drugom svetskom ratu. To govori o tome da se htelo sakriti strašno stradanje Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 20.000 dece – naglasio je Dodik.

On je istakao da su deca ubijana na najmonstruoznije načine, da su živa stavljana u vreće, koje su zavezane bacane u reku Savu i poručio da se teško može naći oprost u srcu za ustaše i režim koji je počinio tolike zločine.

Oni su pobili milion ljudi, i ništa! Kako je moguće da je nekom presuđeno čim je rođen. Ko ima to pravo? Onda nam pametuju kako treba da smanjimo broj žrtava zbog mira i budućnosti. Kako da prebrojimo one koji su spaljeni, bačeni u Savu. Njima je to važno, ali nama treba da bude još važnije – istakao je Dodik.

Rekao je da je državni projekat NDH bio da pobije ceo jedan narod.

Kada bi se pisala istina, ta knjiga bi trebalo da ima 700.000 stranica, imena, ljudi koji su tu pobijeni. Kada bi u srednjem veku to činio Dante, on bi rekao da je to pakao. A u 20. veku kada su to ustaše i fašisti napravili, to se zove genocid i holocaust – poručio je Dodik.

On je istakao da je ipak, kao i uvijek, život pobedio zlo,.

Nisu uspeli da nas zatru, zato mi danas ovde živimo i učimo o stradanju, da nam se nikada više, i ne samo nama, već bilo kome, ovkavo zlo ne ponovi – naveo je Dodik.

On je ocenio da je važno to što Republika Srpska i Srbija zajedno obeležavaju Dan sećanja na stradanje jasenovačkih žrtava, napominjući da je od izuzetnog značaja to što će dve zemlje u Donjoj Gradini sagraditi veliki memorijalni kompleks da bi sećanje na nevino stradale bilo sačuvano.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter