MAĐARSKA: Noćna deportacija Avganistanaca u Srbiju!

 

 Mađarska je deportovala šestočlanu porodicu iz Avganistana u Srbiju, to je uradila tako što ih je po mraku pustila preko granice.

Američka agencija prenosi da je noćna deportacija veoma neuobičajena, a da su svedoci toga bili predstavnici Agencije za izbeglice UN. Navodi se i da Avganistance, s druge strane, niko nije čekao.

Par i njihovo četvoro dece odvedeni su iz tranzitne zone za tražioce azila do granice u policijskom kamionu i bili su vidno uznemireni jer su svoju imovinu nosili u vrećama za đubre.

- Ovo je najgora zemlja za koju znam - rekla je žena i poručila policiji da bi i oni jednog dana mogli da postanu izbeglice.

Mađarska je noćas deportovala u Srbiju i drugu porodicu iz Avganistana, uključujući troje dece i njihovu trudnu majku, čiji su zahtevi za azil odbijeni, saopštio je Mađarski helsinški komitet.

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava saopštila je da je deportacija treće avganistanske porodice za sada odložena pošto je Evropski sud za ljudska prava doneo privremenu presudu u njihovu korist.

Mađarska je prošle godine znatno pooštrila procedure za davanje azila, a pošto je odbila zahteve dve porodice, ponudila im je da budu proterane u Srbiju ili da budu vraćene u Avganistan.

Agencija podseća da je Mađarska postavila duplu žičanu ogradu na granicu sa Srbijom sredinom 2015. godine, kada je usred migrantske krize i po 10.000 migranata iz Sirije, Iraka i Avganistana prelazilo granicu na putu ka Zapadnoj Evropi.

Ograda je obezbeđena kamerama, senzorima i posmatračnicama, a postoji i nekoliko delova električne žice.Izvor: B92
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro