15°C

Beograd

NA OBELEŽAVANJU DANA VOJSKE RS VULIN PORUČIO: Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je prisustvovao svečanosti povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (RS) puka u banjalučkoj kasari „Kozara" i čestitajući praznik poželeo im godine mira.

- Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima. Republika Srpska je prioritet Srbije, stvorili su je Srbi jedinstveno i samo nejedinstvom mogu da je izgube - rekao je Vulin koji je svečanosti prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vucića, a u pratnji načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je istakao i da nije bilo uporne i hrabre borbe Vojske Republike Srpske, kao i uporne i hrabre borbe srpskog naroda, da nije bilo velike solidarnosti svih Srba, gde god oni živeli, sa narodom u tada Bosni i Hercegovini, ne bi se stvorila Republika Srpska.

Republika Srpska je, prema rečima ministra Vulina, nastala kao poteba da srpski narod odlučuje sam o sebi i da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi.

- Ono što je stvoreno u velikom odbrambenom, otadžbinskom ratu ne sme i ne može biti izgubljeno u miru. Republiku Srpsku su stvorili Srbi i samo Srbi mogu da je izgube, niko drugi. Republiku Srpsku su stvorili Srbi jedinstveno i samo nejedinstvom mogu da je izgube, nikako drugačije - poručio je ministar odbrane.

Vulin je i tom prilikom podsetio da je Republika Srpska uvek prioritet Srbije.

- Kada se razmišlja o rešavanju kosmetskog pitanja, kada se traži ne lak kompromis s Albancima, mora se uvek razmišljati i uvek voditi računa o interesima celokupnog srpskog naroda, gde god oni živeli. Republika Srpska je uvek prioritet politike Vlade i predsednika Republike Srbije. Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku - istakao je Vulin.

Obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i najviše rukovodstvo Republike Srpske, predsednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Centralnoj svečanosti povodom 27. godine od formiranja Vojske Republike Srpske i 14. godine od formiranja Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, koji neguje nasleđe i identitet Vojske Republike Srpske, prethodilo je služenje parastosa i polaganje venaca za sve poginule pripadnike te vojske.Izvor: Tanjug
Foto: Tatajana Brestovac (Twitter/Printscreen)

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar