Izvor:
16.05.2019 u 08:23
0

REGION: Reke se povlače u Korita, jedino Sava kod Jasenovca raste!

U mnogim mestima širom Hrvatske i BiH, gde je proteklih dana došlo do izlivanja reka, prestala je opasnost od plavljenja pa su vanredne mere ukinute, dok reka Sava kod Jasenovca raste.

Na području Karlovca ukinute su vanredne mere odbrane od poplava i na snazi su redovne nakon što je Korana u osam sati jutros pala na 714 centimetara.

Kupa je u Farkašiću jutros u sedam sati 894 centimetra.

Stanje se smiruje i na području Hrvatske Kostajnice, a pažnja je usmerena ka Jasenovcu.

Nakon sedam dana Kostajničani su proveli mirnu noć. Sve su kuće odbranjene, a ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma porodičnih kuća je nastavljeno.

Tokom noći vodostaj je pao za tridesetak centimetara i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara, a u sat kasnije 432 centimetra.

Dosadašnje vanredne mere zamenile redovne mere odbrane od poplava, a obrana tzv. box-barijerama u kombinaciji sa zečjim nasipima pokazala se efikasnom.

Iz kostajničkog Komunalca upozoravaju da je voda iz izvora Pašina vrela još uvek zamućena, pa pozivaju građane koji koriste vodu iz gradskog vodovoda da je i nadalje prokuvavaju.

I vodostaj Kupe i Save na sisačkom području usporio je rast, ali su na snazi i dalje vanredne mere odbrane od poplava.

Naselje Mlaka i dalje je odsečeno.

Sava kod Jasenovca raste. U 8 sati ujutro iznosila je 830 centimetara, a sat vremena ranije nivo reke je bio 829 centimetara.

Vrhunac vodenog talasa na sisačkom području očekuje se danas.

Već dve godine, koliko su u upotrebi, box barijere umnogome olakšavaju obranu od poplava. Desetine hiljada vreća visokih dva do tri metra punjenih peskom, šljunkom ili zemljom spasili su Karlovčane.

Iako su mnogo izdržljivije od zečjih nasipa ni one nisu trajno rešenje. Ono se, barem za sliv Kupe, priprema uzvodno od Karlovca, pišu Vijesti.hr.

Radi se o golemoj retenciji vrednoj 120 miliona evra, a premijer Andrej Plenković je tokom jučerašnjeg obilaska najavio da su već počeli razgovori sa delegacijom EU kako bi se taj projekt konačno realizirao.

U BiH odnosno Republici Srpskoj vodostaj Drine u Bijeljini je u opadanju i jutros u 6.00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je 194 centimetra, što je 51 centimetar manje nego juče.

Redovna odbrana od poplava na području Semberije uvodi se kada vodostaj Drine na vodomernoj stanici Radalj dostigne kotu od 450 centimetara.

Protok reke Drine na Hidroelektrani Zvornik je 501 metar kubni u sekundi.

S obzirom na to da u protekla 24 časa na području Bijeljine nije padala kiša u opadanju su i vodotoci manjih reka.

U skladu sa upozorenjem Republičke uprave Civilne zaštite i zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije i dalje se intenzivno prati stanje vodostaja na području Bijeljine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter