Izvor:
03.06.2019 u 18:11
0

BRAJOVIĆ: Povratak dijalogu neophodan!

Šesnaest godina od usvajanja deklaracije o nezavisnosti, predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sumirao je stanje u zemlji, pre svega porukom da je neophodno vratiti se dijalogu na unutrašnjem planu kako bi put ka članstvu u Evropskoj uniji bio brži, država postala uređenija, a društvo od toga imalo veće koristi.

– Trebalo nam je 16 godina da ostvarimo san novih generacija i da povratimo nešto što smo tada izgubili pre 88 godina. U međuvremenu postali smo punopravna članica NATO, a samo dve godine posle nezavisnosti podneli kandidaturu za članstvo u EU – kazao je, između ostalog, Brajović.

Ocenivši da je Crna Gora lider u regionu kada se EU integracije u pitanju, Brajović je naveo da su sem jednog otvorili sva preostala poglavlja, ali i da država u tom smislu još ima pune ruke posla.

– Pred nama je težak zadatak, mi smo zatvorili 3 poglavlja sada moram da zatvaramo veći broj poglavlja i to jeste zahtevniji zadatak, a pri tome, kada ste na ovom stepenu integracije, ne možete da pravite ogromne pomake naprijed, ali verujem da ćemo posvećenim radom pokazivati i EU i našim građanima da smo posvećeni tom cilju i da bilježimo uspjehe – poručio je predsednik crnogorske skupštine.

Osvrnuo se i na deo opozicije, koja se više puta oglušila na pozive sa domaćih i stranih adresa da se vrati u parlament i prekine bojkot, dok je nespremnost da se politički dijalog vodi prod krovom institucija pomenuo u najnovijem izveštaju o napretku i zvanični Brisel.

– Konstatovao sam da se taj broj poslanika, koji ni danas nisu u parlamentu, a to je jedna politička partija i jedan predstavnik druge, neće ni vratiti u parlament, jer smatraju da im je bolje van parlamenta, da pokušavaju da dele lekcije vlasti i opoziciji, jer onda bi odgovorima na pojedina pitanja u Skupštini gubili ili sa jednog ili drugog polja svoju podršku – smatra Brajović, te poručuje da je neophodno da se opozicionari uključe u rad privremenog Odbora za izborno i drugo zakonodavstvo.

On je apelovao na poslanike opozicije da se što pre vrate u odbor kako bi definisali takve uslove da niko ne može imati primedbi na izborno zakonodavstvo, po kojem će naredni izbori biti organizovani.

Uz, kako kaže, inpozantne rezultati na spoljnopolitičkom planu, Brajović je upozorio da se mora jačati ekonomija, a kao model je naveo da se dobrim političkim potezima omogući snažniji ekonomski razvoj.

Jer, ako imamo kontinuitet, onda se to može osetiti na standardu građana – zaključio je Brajović

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter