Izvor:
04.06.2019 u 05:42
0

ODBOR ZA ZAŠTITU PRAVA SRBA U BIH: Denis Zvizdić bori za više rukovodećih pozicija za svoj narod u MUP-u Republike Srpske!

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da poštuje činjenicu da se predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić bori za više rukovodećih pozicija za svoj narod u MUP-u Republike Srpske, a samim time i Srbima daje za pravo da i oni kažu nešto o rukovodećim pozicijama u MUP-ovima u Federaciji BiH.

Podseća se da je Zvizdić u saopštenju pokrenuo pitanje zastupljenosti povratnika Bošnjaka u MUP RS i da se poziva na podatke iz Specijalnog izveštava ombudsmana BiH o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama BiH, i da je samo 18 Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH naglašava da, prema istom izveštaju Ombudsmana, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama.

Navodi se da u ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Bosansko-podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama.

U Unsko-Sanskom kantonu od 42 rukovodeća radnika samo je jedan Srbin, u Federalnoj upravi policije od 14 rukovodećih radnika je samo jedan Srbin na rukovodećoj poziciji.

U ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona od 58 rukovodnih radnika samo su dva Srbina, a u ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona od 99 rukovodećih radnika samo su tri Srbina.

U glavi V Član 1 c) Ustav Federacije propisuje da će kantoni „Osigurati da konstitutivni narodi i pripadnici grupe ostalih budu proporcionalno zastupljeni u ministarstvima kantona. Takva proporcionalna zastupljenost u skladu je sa popisom stanovništva iz 1991. godine do potpune provedne Aneksa 7", navodi Odbor.

Izabrana Vlada Kantona Sarajevo u svom sastavu ima jednog Srbina, a prema popisu stanovništva iz 1991. godine na teritoriji današnjeg kantona Sarajevo je popisano 27,2 odsto Srba.

– I to je najveća sramota koju je Kanton Sarajevo mogao sam sebi napraviti. Vlada Kantona Sarajevo se sastoji od 13 članova, što znači da učešće Srba u Vladi kantona Sarajevo ne može biti manje od tri ministra Srbina. U Vladi Unsko-Sanskog kantona se jedan član Vlade, Damir Omerdić, izjasnio kao Srbin – saopštio je Odbor za zaštitu prava Srba u F BIH.

Izvor:Tanjug
Foto: TV1/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter