Izvor:
18.06.2019 u 14:10
0

MILO PROTIV SVIH: Evo koje su najznačajnije svetinje Srpske pravoslavne crkve koje bi da otme Crna Gora (VIDEO)

Povodom Predloga zakona crnogorske vlade kojim se predviđa podržavljenje imovine Srpske pravoslavne crkve do 1918. godine, donosimo spisak samo najznačajnijih srpskih manastira i crkava u Crnoj Gori koje se mogu naći na udaru novog zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Veliki broj svetinja i manastira u Crnoj Gori zadužbine su srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića, a u Cetinjskom manastiru i danas se čuva kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog, kojom je, na lični zahtev, krunisan i crnogorski kralj Nikola Prvi Petrović na Cetinju 1910. godine.

Cetinjski manastir posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice i nalazi se u srcu drevne prestonice Crne Gore – Cetinja, u podnožju planine Orlov krš. To je, bez preterivanja, srce i duša pravoslavne Crne Gore.

Sazidao ga je 1484. godine Ivan Crnojević i tada je postao sedište Zetske eparhije. Nakon 1493. godine vladike ove eparhije zvali su se „crnogorski i primorski“. Jedinstven je u čitavoj pravoslavnoj vaseljeni jer je u teškim istorijskim trenucima zapravo bio i manastir i grad i država, dok se pod njegovim kružnim lukovima nalazila cjelokupna zakonodavna, sudska i izvršna vlast Crne Gore.

Manastir je vremenom preživeo burne događaje, koji su često bili sudbonosni za istoriju same države. Do temelja je rušen i spaljivan nekoliko puta od strane turskih osvajača, ali su ga Crnogorci uvijek ubrzo obnavljali. Manastir je više puta dograđivan, a sadašnji izgled dobio je 1927. godine.

Danas se u Cetinjskom manastiru čuvaju:

– ruka Svetog Jovana Krstitelja, kojom je kršten Isus Hristos,

– mošti Svetog Petra Cetinjskog (Petra Prvog Petrovića Njegoša),

– čestica Časnog krsta Gospodnjeg, na kome je Hrist bio razapet,

– epitrahilj Svetog Save (Rastka Nemanjića) iz XIII veka, osnivača Srpske pravoslavne crkve,

– kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz 14. veka, kojom se takođe krunisao i crnogorski kralj Nikola Prvi Petrović 1910. godine,

– štap prvog crnogorskog vladara Ivana Prvog Crnojevića iz XV veka.

Kurir
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter