DODIK: U interesu je Srpske da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom!

 

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da BiH da je Republici Srpskoj u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most koji je na hrvatskoj teritoriji.

Narodna skupština RS, naime, potvrdila je u četvrtak uveče dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je za vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj. 

Time je osporena odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta, a koja je doneta tako što su druga dva člana Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasali Dodika.

- Treba da se usmerimo na rešavanje postojećih problema poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Pelješki most za mene je isključivo unutrašnje pitanje Hrvatske - rekao je Dodik za VL BiH.

On je napomenuo da su na tom projektu angažovana velika sredstva EU i da je sasvim sigurno da EU ne bi ušla u proceduru odobravanja da sve nije perfektno pravno čisto.

- Sledeća stvar koja je važna jeste da to rade Kinezi i kineske firme koje su prisutne u Republici Srpskoj. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga Republika Srpska ne bi imala nikakve koristi. Dakle, Republici Srpskoj je u interesu da rešava otvorene probleme s Hrvatskom - kazao je Dodik.

Napomenuo je da se tu ne radi ni o kakvom dugu predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću, odnosno da niko nikome "ne duguje", kao i da upravo zbog toga veoma dobro sarađuju o političkim pitanjima, ali je ukazao da taj odnos nikada nije bio protiv interesa Bošnjaka.

- Mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je isto kao da se neko nama meša da u Banjaluci gradimo vodovod - rekao je Dodik.

On je ocenio da su u ovom trenutku Srbi i Hrvati rešili svoja pitanja barem u pogledu odnosa država.

- Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija srpskog naroda. Republiku Srpsku doživljavam kao državu našeg naroda ovde, svestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH. U okviru toga mi pokazujemo primer na koji način ćemo graditi te odnose. Mislim da budućnost upravo pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja, odnosno politički pokret koji nas sledi - naveo je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je ocenio da su Bošnjaci i bošnjačka politička elita jedini koji bi mogli da promene stvari u BiH, ali da za to ne postoji spremnost, "jer oni imaju nesalomljivu želju da u potpunosti dominiraju nad Hrvatima, a kasnije nad Republikom Srpskom i Srbima".

Dodik je kazao i da iz Sarajeva uvek traže novi sukob, ali se, poručio je, varaju oni koji misle da Srbi "kukaju" što tamo nije formirana vlast, te dodao da se fukcionisanje Predsedništva BiH ne može posmatrati izvan činjenica da nisu konstituisani Savet ministara i Parlament.

On je rekao i da je kao dosadašnji predsedavajući Predsedništva BiH činio sve da pokuša stvaranje nove dinamike u BiH, ali da nije u tome uspeo, prvenstveno u vezi s utvrđivanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU.

- U Sarajevu su odlučili da ne uspostave vlast i mi smo izgubili priliku da ove godine dobijemo status kandidata - zaključio je. 

 

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro