Izvor:
29.08.2019 u 10:15
0

PLENKOVIĆ: Srbi u Hrvatskoj zaštićeni po najvišim evrostandardima!

Premijer, Andrej Plenković, koji bi, kako je ranije najavljeno, danas trebalo da se sastane sa liderom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Miloradom Pupovcem, a povodom niza nedavnih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine, ponovio je danas da su to dela pojedinaca, a ne posledica klime u hrvatskom društvu.

Plenković je, kako prenose hrvatski mediji, na početku sednice vlade još jednom osudio ove napade, a posebno one koji su, kako je rekao, imali karakter međunacionalnih odnosa.

Rekao je da akteri ovih nedela nesumnjivo treba da budu strogo kažnjeni, te da je to sada stvar daljeg postupka koji se i policije selu u pravosuđe.

– Napadi na srpsku nacionalnu manjinu u Uzdolju, Ðevrskama i Viškovu. Policija je reagovala odmah i uhvaćeni su počinitelji. Dela koja su se dogodila dela su pojedinaca, a ne deo klime – rekao je Plenković.

Šibenska policija saopštila je juče da je za četvoricu napadača na Srbe u Uzdolju određen jednomesečni pritvor, ali i da se traga za još desetak za sada neidentifikovanih osoba.

Direktor šibenske plicijske uprave je na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da je napad na kafić u Uzdolju, kada je pet osoba srpske nacionalnosti povređeno među kojima i jedno dete, bio organizovan i planiran i da su u njemu učestvovali navijači jednog fudbalskog kluba u Splitu, a meiji su preneli da je reč o Torcidi.

– Gradimo politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u društveni i politički život. Stoga smo insistirali da u parlamentarnoj većini budu svi pripadnici nacionalnih manjina. To se odnosi i na pripadnike srpske manjine – dodao je Plenković, koji tvrdi da su prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj zaštićena u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Plenković je zamerio Pupovcu koji je prilikom jednog istupa nakon serije napada na Srbe u Hrvatskoj tu državu uporedio sa ustaškom NDH i istakao da je ona faktor nestabilnosti u regionu Jugoistoka Evrope.

– Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti. Ta teza ne stoji. RH je zemlja koja je rešila sve svoje osnovne nacionalne zadatke i gradi društvo u kojem svi treba da se dobro osećaju i imaju zaštićena prava – kazao je Plenković.

Ponovio je da je upoređivanje današnje moderne Hrvatske s NDH nedopustivo.

– Moderna i samostalna Hrvatska je utemeljena na domovinskom ratu, na demokratskim procesima 1990. godine. Ovo je zemlja koja je i ugledna u međunarodnoj zajednici. I tu tezu odlučno odbacujem – naveo je premijer.

Ukaza je na potrebu da svi zajedno moraju raditi na toleranciji u društvu, ali je istovremeno priznao da postoje političke stranke koje svoju snagu grade na potenciranju napetosti.

Ne precizirajući o kojim strankama je reč, Plenković je dodao da to nije politika vlade.

– Naša politika je izgradnja dobrih međususedskih odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja – kazao je premijer, prenela je Hina.

Plenković tvrdi i da je pitanje zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj rešeno na najvišim evropskim standardima.

Hrvatska će, kazao je negovati tu zaštitu.

– Mi kažemo dosta spirali mržnje. Nema potrebe za tim u 2019. godini – rekao je Plenković te dodao da vlada ima "redovnii dijalog i rešava sva otvorena pitanja".

Apelujući na sve aktere u društvu da rade na kreiranju atmosere koja, kako je rekao, pripada Hrvatskoj 21. veka, Plenković je kao važno istakao i da bi svi politički akteri u hrvatskom društvu trebalo da se uzdrže od izjava koje doprinose polarizaciji.

Posebno, dodao je, to očekuje od svih članova vlade i stranaka u vladajućoj većini.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter