Izvor:
30.08.2019 u 10:26
0

RUMUNIJA: Johanis potpisao dekrete o ostavkama troje ministara!

Rumunski predsednik Klaus Johanis potpisao je danas dekrete kojima se priznaju ostavke ministara za zaštitu životne sredine, energetiku i odnose sa parlamentom, koje su podneli nakon što je njihova stranka ALDE izašla iz vlade.

Kako se navodi u saopštenju uprave predsednika, potpisanim dekretima priznaju se ostavke zamenice premijera i ministarke za zaštitu životne sredine Graciele Leokadie Gavrilesku, ministra energetike Antona Antona i ministra za odnose s parlamentiom Viorela Ilije i okončava njihov mandat kao članova vlade, prenosi Ađer pres.

Troje članova Saveza liberala i demokrata (ALDE) u utorak su zapretili da će podneti ostavke generalnom sekretarijatu vlade, nakon što je rukovodstvo ALDE-a odlučilo u ponedeljak da izađe iz vlade.

Premijerka Vijorika Dančila predložila je Johanisu kao vršioce dužnosti tih pozicija aktuelnog ministra ekonomije Nikualea Badalaua za ministra energetike, ministra zaduženog za vode i šume Ioana Deneša za ministra za zaštitu životne sredine i ministra za psolovni milje, trgovinu i preduzetništvo Radua Oprea za veze sa parlamentom.

Rumunska vladajuća Socijaldemokratska stranka izgubila je svoju malu parlamentarnu većinu nakon što je jedan od njenih saveznika, liberalna stranka ALDE, izašla iz vlade.

Alde je odlučila da izađe iz vlade dva dana nakon što njen lider Kalin Popesku Taričeanu nije dobio podršku da postane jedini provladin kandidat na predsedničkim izborima zakazanim za novembar i nakon što je Socijaldemokratska stranka nominovala svog lidera aktuelnu premijerku Vijoriku Dančilu, prenosi Rojters.

Ovaj potez stranke, godinu dana pre parlamentarnih izbora, mogao bi da dovede do prevremenih izbora, međutim, analitičari smatraju da deo opozicije želi da se sačeka redovan termin.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter