Izvor:
25.10.2016 u 15:42
0

POSLE ČAK TRI GODINE ČEKANJA: Uskoro definitvni rezultati popisa za Republiku Srpsku

Banjaluka – Republika Srpska privodi kraju izradu programa obrade podataka rezultata popisa stanovništva iz oktobra 2013. godine. Kada program bude završen Republika Srpska će moći konačno da objavi rezultate za svoje područje.

U skladu sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa Srpske, Zavod ima rok od mesec dana, računajući od osmog dana od objavljivanja zakona, da donese program obrade podataka. Taj program je poprilično završen i pred nama je da objavimo rezultate za Srpsku – rekla je Radmila Čičković, direktorka Republičkog zavoda za statistiku RS.

Ona je navela da baza podataka iz popisa stanovništva BiH, koja je vlasništvo svih statističkih agencija u BiH, još nije dobijena.

Čičkovićeva je naglasila da sve tri statističke agencije imaju pristup toj bazi, ali da se u skladu sa potpisanim protokolom iz 2013. godine raspodela baze dostavlja nakon obrade podataka i nakon uništavanja nepotrebne popisne građe.

Agencija za statistiku BiH objavila je rezultate popisa stanovništva u BiH, u junu ove godine, ali bez saglasnosti RS. Srpska ne priznaje rezultate, jer su obrađeni po samovoljnoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, po kojoj status stalnog stanovnika dobija 196.000 ljudi koji žive u inostranstvu, većinom Bošnjaka. Zvaničnici RS kažu da Bošnjaci žele da lažnim podacima svetu pokažu da su dominantan narod u BiH.

Prema popisu koji je objavljen, a koji Srpska nije priznala, u BiH živi 3.531.159 stanovnika, od čega Bošnjaci čine 50,11 odsto, Srbi 30,78 odsto, Hrvati 15,43 odsto. Po ovim rezultatima, u BiH ima 1.769.464 Bošnjaka, Srba je 1.086.891, a 544.858 Hrvata.

Novosti.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter