19°C

Beograd

HRVATSKA: Vazduhoplovni sistem nadzire bezbednost i čistoću Jadrana

Na aerodromu na Braču danas je predstavljen bespilotni vazduhoplovni sistem velikog dometa kojim će se kontrolisati bezbednost i čistoća Jadrana.

Reč je o bespilotnom vazdihoplovnom sistemu tipa "Šajbel kamkopter S-100" koji, kako je objašnjeno, čini upravljačka jedinica sa zemlje i letelica sa vertikalnim uzetanjem i doletom do 100 km.

Bespilotna letelica konstruisana je za šest sati leta i opremljena je najsavremenijom senzorskom opremom koja mu omogućava dnevni i noćni rad, prenose prištinski mediji.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture Josip Bilaver je istakao da se ta tehnologija pokazala kao izuzetno korisna za lučku kapetaniju i ostale agencije koje učestvuju u traganju i spašavanju na moru.

Pomoćnik ministra Siniša Orlić je rekao da se multifunkcionalna letelica može koristiti i za inspekcijske preglede, kod ustanovljavanja onečišćenja, kod otkrivanja prekršaja na moru, kao i kod detekcije požara na ostrvima i priobalju.

Koordinator letelica Šime Marušić je objasnio da one mogu da uoče brod na moru na udaljenosti do 57 kilometra.

Operater Mihajlo Vojvodić je rekao da letelice s visine od 900 metara na brodu mogu da zumiraju brojku od svega 30-ak centimetara.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar