HRVATSKA: Vazduhoplovni sistem nadzire bezbednost i čistoću Jadrana

Na aerodromu na Braču danas je predstavljen bespilotni vazduhoplovni sistem velikog dometa kojim će se kontrolisati bezbednost i čistoća Jadrana.

Reč je o bespilotnom vazdihoplovnom sistemu tipa "Šajbel kamkopter S-100" koji, kako je objašnjeno, čini upravljačka jedinica sa zemlje i letelica sa vertikalnim uzetanjem i doletom do 100 km.

Bespilotna letelica konstruisana je za šest sati leta i opremljena je najsavremenijom senzorskom opremom koja mu omogućava dnevni i noćni rad, prenose prištinski mediji.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture Josip Bilaver je istakao da se ta tehnologija pokazala kao izuzetno korisna za lučku kapetaniju i ostale agencije koje učestvuju u traganju i spašavanju na moru.

Pomoćnik ministra Siniša Orlić je rekao da se multifunkcionalna letelica može koristiti i za inspekcijske preglede, kod ustanovljavanja onečišćenja, kod otkrivanja prekršaja na moru, kao i kod detekcije požara na ostrvima i priobalju.

Koordinator letelica Šime Marušić je objasnio da one mogu da uoče brod na moru na udaljenosti do 57 kilometra.

Operater Mihajlo Vojvodić je rekao da letelice s visine od 900 metara na brodu mogu da zumiraju brojku od svega 30-ak centimetara.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro