Izvor:
25.10.2016 u 16:22
0

KO KOGA PODRŽAVA U PREDSEDNIČKOJ TRCI: Kako su Tramp i Klintonova podelili Bosnu i Hercegovinu

Teško je razumeti razloge američke “predizborne kampanje“ u dva dela Sarajeva. Posebno, ako se oni stave u kontekst politike SAD prema BiH, piše zagrebački “Večernji list“.

Kako piše novinar Jozo Pavković za “Večernji list“, zvuči kao dobra igra, ali sa dve strane Sarajeva u samo dva dana održani su skupovi podrške američkim predsedničkim kandidatima Hilari Klinton i Donaldu Trampu.

U federalnom, većinski bošnjačkom Sarajevu, pružala se podrška demokratskom, a u Istočnom Sarajevu, većinski srpskom, podržan je republikanski kandidat.

“Klintonovi su tvorci Dejtona, protiv kog su tada bili bosanski Srbi. Sada su njegovi najveći zagovornici jer im je doneo Republiku Srpsku. Bošnjaci su mnogo lakše prihvatili mirovni sporazum, ali kada su shvatili da su njime izgubili Republiku (BiH), najradije bi ga rušili. Odnosno, uredili bi državu bez entiteta i županija. Dok sarajevski Bošnjaci i Srbi podržavaju kandidate za američkog predsednika koji vode suprotnu politiku od one koja im je od njih nametnuta, Hrvati su kao obično po strani. U zemlji apsurda naravno da je i to normalno“, piše Pavković.

Kako kaže, kampanja američkih izbora u BiH zapravo samo svedoči o dubokim podelama unutar zemlje.

Poput izbora za američkog predsednika, tako se BiH deli i kada su u pitanju odnosi prema drugim globalnim pitanjima.

“Srbi na Ruse i njihove saveznike gledaju prijateljski, Bošnjaci takav odnos imaju prema islamskim, a Hrvati prema zapadnim zemljama. Tako se različito gleda i na ratove, poput palestinsko-izraelskog sukoba ili krize u Ukrajini. Svakako, različit je odnos prema državama u regiji. Hrvatsku, Srbiju ili Tursku u BiH doživljavaju prijateljskim samo sunarodnici ili braća po vjeri”, navodi se u tekstu.

Dugačak je popis onoga što BiH deli unutar nje same, piše Pavković.

“Svaki narod ima svoj jezik, svoje pismo, simbole, svoje praznike… Još veći je problem što imaju različite istorijske istine, percepcije sadašnjosti i vizije budućnosti. Tri nacionalna područja podeljena su (ne)vidljivim granicama. Znali su to i Amerikanci kada su tri zaraćene strane pozvali u Dejton. Svojim autoritetom i silom naterali su ih u nesavršeni mir”, navodi Pavković.

Jedino oko čega se tri naroda u BiH slažu je da bez angažovanja SAD nema trajnog rešenja krize u BiH. Zato Bošnjacima i Srbima nije svejedno ko će biti budući predsednik SAD iako teško mogu raspoznati šta im konkretno donosi ijedan od dva moguća ishoda izborne trke.

Ni Hrvati to ne znaju, iako već odavno upozoravaju tvorce Dejtona kako su izigrani. Dejtonski, a posebno Vašingtonski sporazum, koji mu je prethodio, pretrpio je drastične promene na njihovu štetu. Kako bi se narodi u BiH bar oko nečega počeli slagati, bilo bi potrebno vratiti duh Dejtona i slovo Vašingtona. Onda bi se u BiH i na domaćim i na stranim izborima navijalo za najbolje, a ne za ‘naše’ i ‘njihove’“, zaključuje Pavković.

B92
Foto: RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter