Izvor:
07.09.2019 u 16:15
0

DAN JASENOVAČKIH NOVOMUČENIKA: Članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su krenuli u Jasenovac!

Članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su krenuli u Jasenovac na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, i da odaju počast žrtvama nacističkog terora u NDH šokirani su reakcijom i odlukom Hrvatske države da ih spreči u tome.

Vođa delegacije Ministarstva i VS, koju je činilo 11 članova, Saša Milutinović rekao je da objašnjenje za takav potez hrvatskih vlasti nema.

– Po dolasku u Bajakovo, jutos oko 6.00 skrenuta nam je pažnja da je Granična policja upoznata da dolazumo. U naredna tri sata dva puta su nam skenirali pasoše, tražili dodatne podatke, pretresali vozilo…– rekao je on.

– I pored toga što smo bili najavljeni po ustaljenim procedurama, rečeno nam je – danas nećete ući- rekao je Milutinović i dodao da je za takav stav više puta tražio objašnjenje.

– Šokirani smo ponašanjem Granične policije i državih organa Hrvatske, tim pre što smo i kolege i ja više puta ulazili na isti način i u Hravatsku i durge evropske zemlje– rekao je pukovnik.

– Ali očigledno je nešto drugo odlučilo da ne prisustvujemo tako značcajnom činu- rekao je Milutinović, koji je i načelnik Odeljenja za veru.

Kadet Vojne akademije Nikola Starčević u izjavi za Tanjug navodi da je jako iznenađen dešavanjima na graničnom prelazu.

– Veoma mi je žao što nisam imao priliku da sa članovima delegacije odam počast svim nevinim žrtvama nacističkog terora u Jasenovcu, kako Srba, tako i Roma i Jevreja, kao i svih drugih nacionalnosti- rekao je kadet i dodao da se nada da će uprkos svemu, imati priliku da to i učini.

Dodao je da je obaveza svih nas da se sećamo žrtava kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio.

Žaljenje zbog svega što se dogodilo na putu ka Jasenovcu izrazio je i učenik četvrte godine Vojne gimnazije Petar Pavlović.

Bila bi mi ogromna čast da sam kao deo delegacije danas bio u Jasenovcu. Uz sve lično sam želeo da obiđem to mesto stradanja Srba, Jevreja i Roma- rekao je on i izrazio očekivanje da će ipak u budućnosti stići u Jasenovac o kome je toliko mnogo učio.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Chromscale

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter