Izvor:
10.09.2019 u 17:31
0

HRVATSKA UČVRSTILA STATUS U BRISELU: DANAS odato veliko priznanje hrvatskoj politici!

Buduća članica Evropske komisije Dubravka Šuica izjavila je danas u Briselu da je njeno imenovanje za potpredsednicu izvršnoj tela EU veliko priznanje hrvatskoj politici i da ima "nešto iskustva i znanja" za posao koji je očekuje.

Novoizabrana predsednica EK Ursula fon der Lajen objavila je ranije danas sastav i strukturu nove komisije u kojoj je Šuica potpredsednica za demokratiju i demografiju.

Velika mi je čast što smo dobili potpredsedničko mesto. Hrvatska je ipak najmlađa članica EU i ovo je veliko priznanje hrvatskoj politici i našem premijeru Andreju Plenkoviću koji je bio jedan od glavnih pregovarača i sigurno je puno uticao na dobijanje ovoga resora – izjavila je Šuica novinarima.

Dosadašnja poslanica u Evropskom parlamentu dodala je da u oblasti kojom će se baviti u komisiji "ima nešto iskustva i znanja" i da je upoznata s problemima koje će biti potrebno rešavati.

Među njima je i organizacija Konferencije o budućnosti Evrope koja bi trebalo da počne 2020. i traje dve godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija, a cilj joj je da Evropljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

To uključuje rasprave s građanima, dijaloge koje smo i do sada imali. Potrebno je slušati šta građani hoće, jer oni ponekad osećaju da su udaljeni od Evropske unije. Ono što se od mene očekuje jeste da budem najizraženija u srednjoj i istočnoj Evropi, gde su ponekad demokratske vrednosti poljuljane – rekla je Šuica.

Što se demografije tiče, kaže da puno zemalja EU ima problema s tim, među njima i Hrvatska.

Želimo ući u suštinu problema, pokušati pomoći zašto dolazi do odliva mozgova, zašto mladi ljudi odlaze i pokušati da taj problem horizontalno rešavamo. Na početku treba snimiti stanje, a onda delovati – rekla je ona.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter