Izvor:
27.10.2016 u 23:09
0

Sva tuga konkursa za posao: Da li je sve namešteno?

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio oglas koji je objavljen u Republici Srpskoj i u kome je istaknuto da se traži kandidat kome će biti omogućena specijalizacija u zdravstvenoj ustanovi. Ništa od ovoga ne bi bilo neobično da na samom kraju nije istaknuto da "konkurs nije namešten". Te tri reči kriju svu tugu i realnost zapošljavanja na našim prostorima.

Oni koji traže posao i koji se prijavljuju na konkurse ne razmišljaju o tome da li je konkurs namešten, a zašto bi i razmišljali o tome. Zar ni bi trebalo da svaki bude legitiman i pošten?

Nažalost, iz iskustva znamo da to nije tako. Upravo iz ovog razloga stupili smo u kontakt sa kreatorom konkursa direktorom ambulante "Medical", doc dr Vinkom Đurićem i pitali ga zašto je osetio potrebu dau samom tekstu oglasa velikim slovima naglasi da nije namešten?

"Prošle godine sam napravio konkurs, ali se niko nije javio jer su svi mislili da je unapred određen kandidat i da oglas nije validan", kazao je za "24sata" Đurić.

Kako je objasnio on želi da na njegovom konkursu pobedi kandidat sa najboljim referencama i da ga nasledi.

S obzirom na to da je većina takvih ponuda za posao nameštena, odlučio sam da napravimo konkurs u kome nema nikakvih ranijih dogovora sa nekim ljudima. Dakle, konkurs nije tu samo da bi postojao. Želim da se prijave svi obrazovani ljudi i da pobedi mlad čovek sa najboljim referencama. Takođe, hoću da neko nastavi posao koji sam započeo jer planiram da odem u penziju“, kazao je Vinko.

Mnogi su pomislili da se radi o šali ili da je u pitanju greška, ali nažalost – nije. U pitanju je realno i jako tužna potreba da se naglasi da neki oglas nije namešte. Verovatno je jedan od najboljih dokaza da se naši prostori polako, ali sigurno bliže samom dnu činjenica da je oglas sa posao koji NIJE namešten postao vest dana.

24 sata
Foto: 24 sata

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter