18°C

Beograd

KOMŠIĆ: Postoji set pitanja koji se dugo "vuče" u odnosima!

Postoji ceo set pitanja koji se dugo "vuče" u odnosima između BiH i Srbije, među kojima je granica i iskorišćavanje hidropotencijala reke Drine, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić uoči posete članova Predsedništva Beogradu, gde će biti održan trilateralni sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Hrvatski član Predsedništva je dodao da je sada u fokusu migrantska kriza i da se o zajedničkoj kontroli granica razgovaralo i na sastanku na Jahorini kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Nas u BiH, takođe, jako zanima dokle su došli pregovori Srbije i Kosova i ima li nekog napretka, jer je to pitanje važno za ceo region. Što su ti odnosi stabilniji i mirniji, to je nama svima bolje - rekao je Komšić.

Govoreći o pitanju uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, Komšić je rekao da tu postoji saglasnost između dve države i da bi Kosovo trebalo takvu odluku da povuče.

- Ali koliko vidim po izjavama kosovskih zvaničnika, to se ne dešava i posebno sad u predizbornoj kampanji niko na Kosovu tu mogućnost ne najavljuje - izjavio je Komšić.

On je podsetio da je za 8. oktobar planiran trilateralni susret, te dodao da je predviđeno i polaganje kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo, koji će se desiti u Sremskoj Rači, blizu granice.

- Potrebno je da razmotrimo kako stvari stoje u međusobnim odnosima, na nivou saradnje dve zemlje, šta se dešava sa pristupnim putevima BiH ka Evropskoj uniji i tako dalje. Još jedna inicijativa je upravo pokrenuta. Čini mi se 9. ili 10. se u Novom Sadu održava sastanak Srbija-Severna Makedonija-Albanija, gde bi trebalo da se razgovara o nekoj vrsti carinske unije. Crna Gora i mi nismo pozvani na taj sastanak pa da vidimo šta i to znači - poručio je Komšić.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar