17°C

Beograd

STATISTIKA KOJA BOLI Četvrtina građana Zapadnog Balkana emigrirala u EU

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je danas da je za poslednjih sedam godina u EU emigriralo više od pet miliona građana Zapadnog Balkana i ocenila da su ti demografski trendovi najbolji pokazatelj stvarnih težnji i potreba građana.

- Evropa i Zapadni Balkan se demografski menjaju, često u smislu zemalja koje su polazište i zemalja koje su krajnje odredište, s obzirom da je samo u 2018. godini skoro 230.000 građana zakonito migriralo u EU, a u zadnjih sedam godina migriralo je više od pet miliona građana - ili jedna četvrtina stvarnog broja stanovnika - rekla je Bregu.

Prema njenim rečima, te brojke su još i veće kada se radi o mladima, naime iako 61 odsto mladih podržava integraciju regiona u EU, oni ne gube vreme.

Ona je prenela podatke Balkanskog barometra, prema kojima je 35 posto mladih u regionu nezaposleno, što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU, dok 62 odsto njih želi da ode i radi u inostranstvu. Kako ocenjuje, to su alarmantne brojke za region.

- One, međutim, govore o de facto demografskoj evropeizaciji stanovništva u regionu - rekla je Bregu na početku panela na visokom nivo na temu "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti" kojim je moderirala, a koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u 2019. godini koji se od 20. do 21. novembra održava u Zagrebu.

Kako kaže, svu u Savetu za regionalnu saradnju posvećeni su regionalnoj saradnji i veruju da stvari mogu krenuti naprijed, a negativni trendovi se promeniti.

Izvor: Tanjug

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar