Izvor:
16.12.2016 u 21:19
0

Nezapamćena postizborna kriza: Vladajuća stranka zapretila narodnim GNEVOM, ako opozicija nastavi sa…

Nakon prošle teške noći, Državnu izbornu komisiju u Makedoniji čeka još jedan težak dan tokom koje bi trebalo da bude jasno koliko je prigovora opozicione SDSM i albanskog pokreta Besa usvojeno, a koliko odbijeno jer bi ponavljanje izbora moglo da dovede do promene izbornog rezultata s obzirom na to da je on veoma tesan – 51:49, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

Državna izborna komisija je, naime, pod velikim pritiskom jer se pristalice vladajuće VMRO-DPMNE i danas okupljaju ispred njenog sedišta, koje je od juče ograđeno zaštitnom ogradom, a sve s ciljem, kako kažu, da im izborna pobeda ne bude ukradena.

Zvaničnici te stranke prete "gnevom naroda", a šefica Državne komisije za odnose sa verskim zajednicama u odlazećoj vladi Valentina Božinovska prošlu noć nazvala je "Noć dugih noževa" i na taj način trenutnu situaciju u Makedoniji uporedila sa 1934. godinom, kada je nacistički režim sproveo niz političkih vansudskih pogubljenja u Nemačkoj da bi se Adolfu Hitleru omogućila apsolutna vlast.

– Ova noć je noć dugih noževa. Ova noć je ili noć razloga ili ludilo jednog čoveka, poslednjeg makedonskog izdajnika, (opozicionog socijaldemokratskog lidera) Zorana Zaeva – rekla je ona, preneli su makedonski mediji.

Ona je pozvala Zaeva da se, kako je rekla, ako se usuđuje suoči sa VMRO DPMNE.

Poručila je i da Makedoniji nije potreban još jedan Taksim i novi Kiev.

S druge strane lider SDSM Zoran Zaev veruje da će upravo SDSM formirati vladu i pozvao njegove pristalice i mir i strpljenje dok DIK ne završi rad. On je najavio žalbu Ustavnom sudu ukoliko SDSM ne bude zadovoljan odlukama DIK.

Sve to povećava napetost u ionako veoma podeljenoj Makedoniji.

Tanjug
Foto: Twitter/rtv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter