15°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Index.hr

STRAVIČNA SVEDOČENJA IZ ITALIJANSKIH BOLNICA: ZARAŽENI LEKARI ŠIRILI KORONU MEĐU PACIJENTIMA! (VIDEO)

U italijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 lekara zaraženo je koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sistem koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa.

Kada se ubroji medicinske sestre, tehničare i druge zaposlene bolnice, petina zaposlenih bolnice pozitivna je na koronavirus, rekla je direktorka bolnice Daniela Ferrari.

Oni i zdravstveni radnici poput njih gotovo su sigurno širili virus, a da to nisu ni znali pre nego im je zatrebalo lečenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju naučnici i lekarski sindikati.

Jednako je i u drugim bolnicama, među porodičnim lekarima i u domovima penzionera, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je pre mesec dana zaraza otkrivena.

- Na kraju smo snaga, rekao je lekar Romano Paoluči, koji se vratio iz penzije kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Kremone, jednog od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

- Nemamo dovoljno resursa i posebno osoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje obolevati."

U Lombardiji, regiji s najviše zaraženih i umrlih, najmanje dve bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama pre uvođenja strogog karantina.


PROČITAJTE JOŠ I OVO:

KORONAVIRUS POBEĐEN! U Vuhanu 8. aprila ukidanje zabrane kretanja

GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA SRBIJE: 78 DANA PROTIV 1.150 BORBENIH AVIONA (VIDEO)

KORONAVIRUS: DO JUTROS U SVETU 381.761 ZARAŽENIH, 16.558 UMRLIH I 102.429 IZLEČENIH

TLO U ZAGREBU NE MIRUJE: 74 MINI ZEMLJOTRESA DOSAD!

MAĐARI KUPUJU ORUŽJE U STRAHU OD KORONAVIRUSA: Kad dođe do nestašice hrane, ne znamo šta će biti!

AUSTRIJANCI PREĆUTKIVALI ZARAZU: Sve je krenulo iz ovog skijališta!

NEVEROVATNA PROMENA VREMENA: Sneg pokrio Srbiju


To je jedan od činilaca koji je pridoneo tako brzom širenju virusa, rekao je Đusepe Remuci, direktor Instituta Mario Negri za farmakološka istraživanja.

- Pacijenti su zarazili druge pacijente i lekare koji su tada izašli i zarazili drug, rekao je Remuci.

Na nacionalnoj razini, 4268 zdravstvenih radnika ili 0,4 posto od ukupne brojke zarazilo se virusom do 20.marta, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

U Bergamu na severoistoku Lombardije, 134 porodična lekara od 600 odnosno 22 posto razbolelo se ili su u karantinu,  rekao je Gvido Marinoni, načelnik mesnog udruženja lekara opšte prakse. Troje llekara je umrlo.

U gradskim domovima penzionera situacija je čak gora. Zaraženo je 1464 zdravstvenih radnika od 5805, rekao je.

Bergamo je toliko teško pogođen da je u pomoć pritekla vojska koja odvozi mrtva tela u druge pokrajine jer na groblju nema mesta.

Marinoni je rekao da su prva dve nedelje nakon otkrića bolesti na severu Italije 21. februara porodičnim lekarima manjkale maske i rukavice, pa su se lako zarazili od pacijenata koji su kašljali i imali temperaturu, a došli su im na pregled ne znajući da su zaraženi koronavirusom.

Tek početkom marta, porodičnim lekarima u Bergamu dato je 25-30 kirurških maski, rekao je.

- Ako obolela osoba zarazi u proseku još dvoje ljudi, lekar koji se kreće po zajednici može zaraziti još najmanje desetero i tako se zaraza eksponencijalno širi, rekao je Marinoni.

- Kao da se borite u ratu s dečjim pištoljem. Nadam se da će ostatak Evrope učiti od Italije, od onoga što je učinila dobro, ali i na našim pogreškama.

Šef vladina kriznog štaba za pandemiju koronavirusa rekao je da Italija treba 90 miliona maski na mesec i da je „aktivirala sve moguće kanale” da ih nabavi.

Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, "proizvodi se na dalekim mestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje", rekao je Domeniko Arkuri za državnu televiziju u nedelju.

Guverner Lombardije Atilio Fontana rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri miliona maski iz Jordana.

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, zaposleni i sindikati žale se i na neodgovarajuće mere za zaštitu zaposlenih-.

U milanskoj bolnici Niguarda, jedan pacijent i medicinska sestra na psihijatrijskom odeljenju počeli su pokazivati simptome s nekoliko sati razmaka 10. marta, po pismu koje je predstavnica sindikata CISL Rosela Delkuratolo poslala upravi bolnice.

Za nekoliko dana zarazilo se 11 pacijenata i osam medicinskih sestara na tom odeljenju, upozorila je.

- Borimo se protiv širenja virusa uvođenjem karantinau društvu, ali moramo zaustaviti njegovo širenje i unutar zdravstvenog sektora, kazala je Delkuratolo.

- Zdravstveni radnici žive u strahu da će zaraziti ljude na poslu i kod kuće.

Čak na mestima gde je od početka bilo zaštitne opreme, kao što je Polikliniko San Marko nedaleko od Bergama, nekoliko zaposlenih ipak se zarazilo, rekao je Roberto Meceti, vaskularni hirurg koji se dobrovoljno javio kako bi pomogao u lečenju pacijenata obolelih od Covida-19, kako je bolest koju izaziva novi koronavirus službeno nazvana.

Verovatno su se zarazili izvan bolnice u ranim fazama širenja zaraze, rekao je. Troje ih je u ozbiljnom stanju. Mnogi zdravstveni radnici govore da bi ih trebalo sve testirati.

Lombardija je tokom vikenda objavila da će porodični lekari dobiti briseve, dok će se zaposlenima bolnica svaki dan meriti temperatura.

Međutim, neki lekari upozoravaju da bi, ako se sve bude testiralo, prava stopa zaraze među lekarima mogla biti toliko visoka da bi bolnice morale prestati s radom.

- Bojim se da bi bolnice ostale prazne, rekao je Mario Rićio, rukovodilac anesteziologije u bolnici Oglio Po.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar