15°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Prvi konvoj sa Srbima kreće danas poslepodne iz Slovenije

Prvi konvoj sa srpskim državljanima, koji su danima "zarobljeni" u Sloveniji u povratku iz drugih zemalja EU, krenuće danas poslepodne ka Srbiji, saznaje Tanjug.

- Vlada Srbije i nadležne institucije su sa Slovenačkom Vladom dogovorile da prvi konvoji vozila sa našim drzavljanima ''zaglavljenim'' u Sloveniji krene danas, u popodnevnim satima, kaže sagovornik Tanjuga.

Slovenačka vlada saopštila je juče da je postigla sporazum sa Srbijom da organizuje transport za oko 400 državljana Srbije koji su ostali u Sloveniji prilikom povratka iz drugih zemalja EU.

Ambasada Srbije u Sloveniji je od početka uključena u obezbeđivanje koridora za konvoj vozila koji bi danas u popodnevnim satima trebalo da bude otvoren kroz Hrvatsku u pravcu Srbije.

Ambasadorka Srbije Zorana Vlatković obišla je srpske građane koji čekaju na konvoj, a za one kojima je to potrebno, uz pomoć grada Ljubljane obezbeđeno je prenoćište i hrana u sportskoj dvorani "Ježica" u Ljubljani.

Svi građani Srbije koji se nalaze na teritoriji Slovenije a žele da se vrate u Srbiju i imaju svoj prevoz, trebalo je da budu danas do 11 časova u sportskoj dvorani "Ježica", objavila je ranije ambasada Srbije u Sloveniji.


PROČITAJTE I OVO:

ČETVRTA ŽRTVA U SRBIJI Nišlijka sa dijabetesom preminula zbog korone

GALOPIRA BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ: 418 zaraženih, 36 novoobolelih od juče

KAKO KARANTIN ZAUSTAVLJA ŠIRENJE KORONE: Pogledajte studiju i gde je Srbija (GRAFIKA)

UPUTSTVO ZA PODIZANJE PENZIJE TOKOM VANREDNOG STANJA!

PANIKA U NEMAČKOJ Od maja nestašica namirnica!


- Sa tog mesta, organizovano će se krenuti ka Srbiji, u više odvojenih konvoja, isključivo privatnim vozilima građana. Dakle, nije reč o konvoju autobusa, već svako mora da ima obezbeđeno vozilo. Uglavnom je reč o ljudima koji su došli svojim autima i zbog režima na granicama u regionu ostali u Sloveniji.

Svim osobama koje dolaze iz rizičnih zemalja u Srbiju, a u koje spada i Slovenija, biće određena mera zadržavanja u karantinu u trajanju od 28 dana.

Portparol kriznog štaba Vlade Slovenije, Jelko Kacin rekao je ranije da se radi o državljanima Srbije koji se vraćaju iz skandinavskih zemalja, zemalja Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke i Austrije, a koji nemaju boravišnu vizu u Sloveniji.

On je dodao i da su neki od njih zarobljeni u Sloveniji pet dana, kao i da će danas za Srbiju krenuti prvi konvoj.

Srpska pravoslavna crkva u Ljubljani uputila je ranije poziv kompanijama i pojedincima da pomognu našim građanima koji su zadržani u Sloveniji, a danas je kompanija Merkator obezbedila sendviče, vodu i poslastice, kao i doručak pred put.

Svoj doprinos u hrani dali su i firma Husko, restoran Portal i restoran AS iz Ljubljane.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti