22°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: HappyBSC

SLOVENIJA: PRVE ZAŠTITNE MASKE IZ 3D ŠTAMPAČA (VIDEO)

 U nedostatku zaštitne opreme Slovenci su se dosetili dobrog rešenja - maske iz 3D štampača!

Univerzitet na Primorskom (UP), koji je deo inicijative "Zaštitimo Sloveniju" u saradnji sa timom anesteziologa iz bolnice Izola i Tehnološkog parka Ljubljana pre nekoliko dana odštampao je  zaštitne maske iz 3D štampača.  Kako se navodi u saopštenju, prototipovi maski su već poslati u bolnicu u Izoli gde se vrše ispitivanja. 

Ove su maske kompatibilne sa mikrobnim filterima koji se inače u bolnicama koriste za respiratore, sa 99,99% efikasnosti, a moguća je višekratna upotreba. Kako se dalje navodi u saopštenju, štampane su od PLA materijala i dostupne u dve veličine.

U okviru inicijative" Zaštitimo Sloveniju" maske štampaju nekoliko organizacija i pojedinaca. Inicijativu čini tim volontera iz različitih industrija.

Posebna prednost ovih maski je što se mogu dezinfikovati i koristiti više puta a osim za bolnice inicijativa ima za cilj i promovisanje njihove izrade za kućnu upotrebu.

Međutim, iako tip filtera koji se u njih ugrađuje omogućava skoro stoprocentnu zaštitu za korisnika, sama maska nije atestirana kao medicinska oprema ili oprema za ličnu zaštitu.

Takođe, određeni stručnjaci izrazili su rezervisanost u pogledu pouzdanosti procesa izrade i dezinfekcije ovakvih maski u kućnim uslovima, ističući sumnju u materijale koji se upotrebljavaju te kako reaguju na temperature od 40 stepeni Celzijusa pa naviše jer, kako navode, za uništavanje koronavirusa potrebna je temperatura veća od 56 stepeni.


Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar