Izvor:
09.01.2017 u 17:19
0

Ni debeli minus im ništa ne može: U Banjaluci SPEKTAKULARNA PROSLAVA DANA RS!

Republika Srpska danas obeležava 9. januar, Dan Republike, koji će ujedno biti i obeležavanje 25 godina postojanja Srpske. O bezbednosti, tokom obeležavanja, brine više od 1000 policajaca, a na ulicama u gradu raspoređena su i oklopna vozila. Nastupom banjalučkih osnovaca na Trgu Krajine počeo je svečani program.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je svetu liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, te ostali zvaničnici i mnogobrojni vernici.

Vlasti RS uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima biće, kako je najavljeno, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, a prisustvo je najavio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, preko Ustavnog suda, pokušao da spreči proslavu Dana Srpske 9. januara, jer taj datum navodno vređa osećanja Bošnjaka budući da je reč o datumu koji je i slava RS.

Ovo je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, a ne nekog drugog datuma. Ovo je prvi put i da se Dan RS obeležava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dela zvaničnog programa.

izvor: Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter