0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

KOMŠIJAMA NIJE LAKO: Crna Gora najteže pogođena korona virusom na kontinentu

U Crnoj Gori je u prethodnih 24 sata zabeleženo 289 novih slučajeva

Stisak korona virusa sve jače steže Evropu, a neke zemlje beleže frapantni skok broja novozaraženih što brine svetsku javnost.

U prilog tome idu i podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, koji je otkrio da je više od tri miliona slučajeva korona virusa zabeleženo od početka godine na Starom kontinentu, a da je 187.509 preminulo.

Ova ustanova otkrila je koja su najveća žarišta korona virusa u Evropi, a zemlja koja je zabeležila drastičan porast broja inficiranih korona virusom je Crna Gora.

Naime, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Crnoj Gori otkriveno je 305,4 slučajeva na 100.000 stanovnika u periodu od 14. do 20. septembra. U prilog alarmantnoj situaciji ide i podatak da je od 7. do 13. septembra porastao broj inficiranih za čak 64 odsto.

Treba napomenuti da je Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio danas da je u poslednjih 24 sata otkriveno 289 novozaraženih koronavirusom, a da su tri osobe umrle.

Na listi zemalja sa velikim prosekom zaraženih sledeća je Španija sa 165,6 slučajeva na 100.000 ljudi, a zatim i Češka sa 122,6 slučajeva, prenosi Skaj. Sturčnjaci, međutim, upozoravaju da Španci od početka jula i dalje beleže najveći broj zaraženih, te da taj trend rasta i dalje traje.

Francuska, takođe, beleži porast zaraženih u poslednjih nekoliko nedelja, a prema poslednjim podacima u toj zemlji je otkriveno 108,4 slučajeva zaraze na 100.000 osoba.

SAZNAJTE I OVO...

SPISAK SVIH OTVORENIH GRANICA ZA SRBE: Još jedna zemlja nam je danas PODIGLA RAMPU

PUNA USTA KRVI: Mladić (20) iz Mostara otkriva zašto su ga ROĐACI BRUTALNO PRETUKLI

ĐURIĆ ISTIČE: U ponedeljak samo razgovori na tehničkom nivou o POVRATKU SRPSKE IMOVINE na KiM

BRUTALNO UBISTVO ŠOKIRALO REGION: Pomahnitao zbog starog sukoba sa komšijom pa ga hladnokrvno izbo 18 puta!

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA! Ukradena relikvija od zlata i kristala: Tu su se čuvale kapi Svetog pape Jovana Pavla Drugog!

Mere u Britaniji

Ujedinjeno Kraljevstvo beleži 38,6 zaraženih na 100.000 ljudi, a iako deluje da cifre ne deluju toliko strašno, premijer Boris Džonson uveo je nove mere u toj zemlji kako bi obuzdao novi nalet koronavirusa.

Tom prilikom, on je istakao da se Velika Britanija nalazi na "opasnoj prekretnici" i istakao da će novi propisi trajati i do šest meseci.

Nemačka i dalje drži situaciju pod kontrolom iako je početkom septembra zabeležila porast broja zaraženih, odnosno 14,4 slučajeva. Međutim, treba napomenuti da je Bavarska nedavno uvela nove mere kako bi sprečila širenje ove opasne infekcije.

Neke zemlje su pak, delovale da su pobedile koronu, ali to više nije slučaj. Naime, Island je zabeležio najveći porast od čak 654,2 odsto, te je u toj zemlji registrovano 50,7 slučajeva na 100.000 ljudi. Italija je bila jedna od najteže pogođenih korona virusom, ali prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontolu bolesti deluje da je obuzdala infekciju.

Azuri na 100.000 stanovnika beleže 17,2 inficiranih.

"Srpski model" jedan od najboljih

Naime, iako su poslednjih dana mnogi hvalili "švedski model" u borbi protiv korone, jer ta država je jedna od retkih koja beleži pad u broju obolelih i preminulih konstantno od kraja juna, istraživanja pokazuju da je i Srbija, koja je primenjivala drugačiji princip borbe, poslednjih nedelja u vrhu liste kada se govori o padu broja obolelih na 100.000 stanovnika.

Naime, prema najnovijim podacima beležimo 7,2 slučaja, dok je u Švedskoj otkriveno 20,4 zaraženih.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar