Izvor:
06.02.2017 u 22:00
0

Javna rasprava o Haradinaju: Francuski sud pušta teroristu u četvrtak?!

Pred Apelacionim sudom u Kolmaru u četvrtak će biti održana javna rasprava o zahtevu Srbije za izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, ali odluka o zahtevu ne mora biti doneta istog dana.

Na ročištu se očekuje da se Haradinaj i njegova odbrana izjasne o zahtevu za izručenje, a odluka francuskog istražnog odeljenja koje postupa u ovom slučaju može da bude saopštena i naknadno.

Apelacioni sud u Kolmaru odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke.

Postupak odlučivanja tog suda se vodi u skladu sa procesnim zakonima Fransucke.

– Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru odluči da odbije zahtev Srbije za izručenje Haradinaja to će saopštiti na ročištu u četvrtak i tom odlukom će biti okončan ekstradiocioni postupak protiv njega – smatra beogradski advokat Toma Fila.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku, rekao je Fila Tanjugu.

Ukoliko pak sud odluči da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, na tu odluku Haradinaj će imati pravo da uloži žalbu, ukazao je poznati beogradski advokat, napominjući da konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Francuske.

Odluka Francuske kojom bi se odbilo izručenje Haradinaja Srbiji, mogla bi da otvori pitanje Interpolove poternice koju je za Haradinajem 2005. raspisala Srbija, odnosno u kojoj će meri ostale države članice Interpola postupati po njima – da li će ga ako se nađe na njihovoj teritoriji uhapsiti ili neće.

Kako je Tanjugu potvrdila portparolka Apelacionog suda u Kolmaru Sandra di Rosa, Haradinaju je 1. februara u tom sudu uručeno obaveštenje o zahtevu srpskih vlasti za njegovu ekstradiciju, a rasprava o zahtevu je zakazana za 9. februara u 14 časova.

Ona nije precizirala kada bi mogla da se očekuje odluka suda o zahtevu za izručenje Haradinaja.

Tanjug.rs
Twitter/ItaliaNEWS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter