Izvor:
18.02.2017 u 02:08
0

Sraman potez Izetbegovića: BOSNA PONOVO TUŽI SRBIJU ZA RATNI ZLOČIN!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da će sledeće sedmice biti podnet zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred MSP u Hagu, tvrdeći da za to postoje novi dokazi, ali i priznavši da je svestan da će ova odluka izazvati krizu.

Izetbegović tvrdi da za pokretanje revizije presude postoje novi dokazi i da su ključni, kako je rekao, došli tokom suđenja Ratku Mladiću.

Prema Izetbegoviću, to suđenje je pokazalo da je, kako je naveo, "više hiljada oficira Vojske Jugoslavije učestvovalo u genocidu u BiH kao i da je Miloševićev režim logistički stajao iza genocida".

"Jedno od pitanja koje se pojavilo u javnosti je da li će revizija izazvati krizu sa nesagledivim posledicama za odnose Srba i Bošnjaka u BiH, te BiH i Srbije. Biće krize, ali ne onakve kakvom nam se preti, jer teške krize se dešavaju kada se ljudima oduzimaju prava”, kazao je Izetbegović, novinarima u Sarajevu.

Tvrdi da ovaj zahtev za reviziju presude ne oduzima ničije pravo.

"Ovo pravo neosporno pripada žrtvama. Oni koji pokušavaju da nas plaše krizama i pokušavaju nam oduzeti pravo koje nam pripada – pravo pristupa sudu, pravo na traganje za pravdom i istinom, svesni su oni toga i znaju da bi isto postupili da su na našem mestu. Istina treba svakom, pa i onima koji se odupiru. Istina koju će ispisati nepristrasne, međunarodne sudije", rekao je Izetbegović.

Svestan da revizija presude i traganje za istinom i pravdom donosi rizik, Izetbegović kaže da bi “odustajanjem od toga i trgovanjem ljudskom patnjom i genocidom zarad političke stabilnosti, nanijelo katastrofalnu štetu dignitetu žrtava”.

"Bošnjaci, Srbi i Hrvati su vekovima živeli izmešani i tako će nastaviti, ali samo na istini, kao na čvrstom temelju, se može graditi život za dobrobit svih naroda", istakao je on, preneli su mediji u BiH.

O navodima da Sakib Softić nema mandat agenta i da on ne može pokrenuti proces revizije u ime BiH, Izetbegović je rekao da je Predsedništvo BiH svojom odlukom od 4. oktobra prošle godine ovlastilo Softića i da će oni koji tvrde drugačije morati to dokazati pravnim argumentima.

"Softić je intenzivno radio godinu dana s timom i pravnim stručnjacima. Aplikaciju za reviziju sačinili su vrhunski pravni savetnici kojim bi se sve države ponosile", rekao je Izetbegović.

Prisutni su jednoglasno usvojili zaključke od kojih je ključni da se podržava stav Softića da su se stekli uslovi za podnošenje aplikacije.

Izetbegović je najavio da je će sledeće sedmice biti podnesen zahtev za reviziju presude. Naveo je da većina učesnika današnjeg savetovanja dala podršku inicijativi za podnošenje zahteva za reviziju presude.

Izetbegović je dodao da cilj skupa nije bilo donošenje odluke, niti je to bilo moguće, nego je savetovanje održano kako bi se njegovi učesnici upoznali o nalazima ekspertske grupe i ključnim elementima za pokretanje proseca revizije.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u insitucijama BiH ranije su upozorili da je pokretanje procesa revizije neustavno i neprihvatljivo.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter