Izvor: Index.hr
25.01.2021 u 16:35
0

SKANDAL! Poznati profesor Univerziteta prijavljen za SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE!

Skandali vezani za seksulano zlostavljanje se šire brzinom vatrene stihije. 

PROČITAJTE JOŠ

KORONA PRESEK U SRBIJI: 1.523 novozaraženih, preminulo 19 pacijenata

UŽAS NA PALILULI: Žena skočila sa zgrade!

Zemljotres pogodio Kragujevac!

DR ŠEKLER O NOVOM SOJU KORONE: Manje virusa je potrebno da biste se zarazili!

Devet bivših studentkinja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu podnelo je prijavu protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju.

Prijava je podnesena dekanu, načelniku Klinike i predsednici Disciplinske komisije. U ime studentkinja prijavu je podneo Tomislav Gomerčić, profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju.

Prijavljenog profesora bivše studentkinje optužuju za diskriminaciju na temelju polne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zloupotrebu položaja i rad u pripitom ili pijanom stanju. U prijavi su izjave svih devet studenktinja, od čega će tri biti potpisane, a preostalih šest ostati anonimne.

U svojim izjavama detaljno opisuju kako je izgledalo zlostavljanje od strane profesora. Navode da su primale neželjene seksualne primedbe i pozive uz fizički dodir, spominju emocionalno uznemiravanje, neprikladnu pažnju i neprimereni govor tela poput buljenja i ulaženja u privatni prostor i davanje raznih uznemirujućih znakova. 

Navode da se sve to događalo tokom nastave na fakultetu i na terenskoj nastavi Ambulantne klinike.

Navode da su svemu navedenom bile izložene od strane radnika kojeg su prijavile. Prijava se odnosi na razdoblje od 2008. do 2019. godine.

– Bili smo na terenu, imali kastraciju pastuva, a ja sam bila zadužena za dezinfekciju operacionog polja što je profesoru dalo dovoljno povoda za seksističke komentare. „Koleginice, vidim da ste jako iskusni u ovome, kako to dobro radite, sigurno su vaši momci bili jako zadovoljni s vama“ – deo je jednog svedočanstva.

ZANIMAĆE VAS I OVO

Upravo je stiglo 11.700 doza Fajzerove vakcine, očekuje se JOŠ!ž

Ana Brnabić o umanjenim naknadama za porodilje: Ispravićemo odluku, ne smeju da budu kolateralna šteta

IZBODEN MUŠKARAC NA VOŽDOVCU: Ne želi da sarađuje sa policijom

Drugo opisuje situaciju u kancelariji profesora.

– Čim sam ušla, odmerio me i rekao da ne treba da imam ćošak na ispitu i prokomentisao da sam ‘bila zločesta curica’, pa pitao znam li zašto. Besno sam ga pitala zašto, ali u tom trenu mi je bilo bitnije da ostanem pribrana i završim usmeni ispit s pozitivnom ocenom i prolaskom godine. Odgovor nikad nisam dobila – navodi se u jednoj izjavi.

– Otvoreno me nazivao ku*** drugog profesora koja njegovoj ženi nikad neće biti ni do kolena. Kad bi me sreo u prolazu, otvoreno mi je nudio seks ‘kako bi videla što je pravi muškarac’. Pozivao me u svoja noćna dežurstva i obećavao prolaz na ispitu. Kad sam pokušala da mu se suprotstavim, situacije bi obično eskalirale u smislu da sam ja niko i ništa i da niko neće verovati tim rečima jedne ‘fakultetske dr*** koju svako može imati’ jer on je ipak ugledni docent i hirurg. Njemu je to sve bilo zabavno i simpatično – tvrdnja je jedne studentkinje.

Ovaj profesor je prijavljen za seksualno uznemiravanje 2018. Tad su ga prijavile studentkinje i radnik ambulante. Prijavu za seksualno uznemiravanje podnele su dekanu četiri studentkinje, a radnik ambulante klinike ga je prijavio zbog mobinga i rada u pijanom stanju.

Takođe upozoravaju da se navedeni profesor tako već godinama ponaša, da je više puta prijavljivan te da prijava ovih studentkinja nije izolovan slučaj. Ovim žele da ukažu na višegodišnje nasilje i zlostavljanje studenata i radnika fakulteta od strane prijavljenog profesora.

Od dekana fakulteta traže pokretanje postupka i da se prijava prosledi nadležnim državnim telima kako bi se utvrdilo ima li elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Sa Veterinarskog fakulteta se još nisu oglasili ovim povodom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter