Izvor:
21.02.2017 u 14:50
0

BiH dobija najmoderniji naučnoistraživački centar: POSAO ZA 50 NAUČNIKA!

Bosna i Hercegovina bi do kraja godine trebalo da dobije najmoderniji naučnoistraživački centar za zoonoze u regionu gde će posao naći 50 naučnika.

Zoonoze su zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama i koje mogu da pređu sa životinja na ljude i obrnuto.

Veterinarski institut koji će se nalaziti u sarajevskom naselju Stup biće jedina laboratorija u BiH koja će raditi sa živim uzročnicima bolesti, pronalaziti ih, izolovati i istraživati.

"Bez pravovremene dijagnostike nema kontrole bolesti, a to znači da je važno koliko brzo i efikasno ćemo pronaći bolest i sprečiti širenje među životinjama i ono što je najvažnije, sprečiti prelazak na ljude", kazao je za Klix.ba Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Osim Vlade FBiH, sredstva za institut su dali i Svetska banka te Vlada Kantona Sarajevo.

Nakon završetka radova i sticanja dozvole, planirano je zapošljavanje 50 visokokvalifikovanih stručnjaka iz oblasti veterinartsva, medicine, mikrobiologije, genetike i srodnih nauka.

Izvor: Tanjug
Foto: Printscreen/klix.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter