Izvor:
09.03.2017 u 02:20
0

Vučić posle razgovora sa Stoltenbergom: UMALO NISAM ZAPLAKAO OD SREĆE!

U telefonskom razgovoru srpskog premijera i generalnog sekretara NATO Srbiji je potvrđeno da se NATO protivi formiranju vojske Kosova.

Jens Stoltenberg je preneo premijeru Aleksandru Vučiću i da je NATO zvanično upozorio prištinske zvaničnike da se ta organizacija protivi formiranju vojske Kosova, što je poslednjih dana najavljivao kosovski predsednik Hašim Tači.

Vučić je zahvalio na takvoj reakciji i rekao da će Srbija sve učiniti da se sačuva mir i stabilnost, saznaje RTS.

– Kad sam završio razgovor sa Stoltenbergom, gotovo da su mi pošle suze od radosti. Mnogo smo radili da promenimo sliku o Srbiji, malo smo uspevali, a danas sam doživeo da mi Stoltenberg kaže – hvala Aleksandre što ste čuvali mir i stabilnost, hvala za strpljenje – rekao je Vučić u obraćanju na mitingu u Jagodini.

Vučić je rekao da je to pobeda Srbije posle mnogo godina.

– Nije naša pobeda u tome što neko drugi nešto neće moći da uradi, već zato što konačno poštuju to što je Srbija umela da se bori za mir i stabilnost, što nismo ništa tuđe želeli, ali svoje ne damo, pobeda je u tome što Srbija i naš narod nisu poslednja parija, nisu uvek krivci za sve, što Srbija postaje poštovana i uvažena u svetu- rekao je Vučić.

To je naša pobeda, zaključio je. Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će tranformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova biti urađena prema zakonima i prema kosovskom ustavu.

Tači je u saopštenju posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom naveo da tri godine pokušava da ubedi Srbe da budu deo procesa formiranja "Vojske Kosova".

– Danas sam razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kojem sam se zahvalio za posetu Kosovu početkom meseca i konstruktivni razgovor koji smo imali. Pričali i o promenama Bezbednosnih snaga Kosova – navodi Tači, a prenosi prištinska "Koha".

Međutim, kako kaže, Srbi navode da nikada neće glasati za to, a ta odluka doneta je u Beogradu.

– Ne možemo da budemo taoci političke volje Srbije – ističe Tači u saopštenju.

Prethodno je premijer izjavio da je veoma zadovoljan reagovanjem SAD i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga po pitanju formiranja vojske Kosova.

Stoltenberg je telefonski razgovarao i sa prištinskim zvaničnicima Isom Mustafom i Hašimom Tačijem. Upozorio ih je na štetnost jednostranih odluka u vezi sa formiranjem kosovske vojske, saopšteno je u sedištu Alijanse u Briselu.

Podsetio ih je da će podrška koju je NATO do sada pružao razvoju profesionalnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga biti dovedena u pitanje, ako predlog o formiranju kosovske vojske bude usvojen u sadašnjoj formi.

b92.net
Foto: wikimedia,
Twitter/RussiaInsider

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter