Izvor:
26.05.2016 u 16:22
0

AFERA “PRISLUŠKIVANJE”: U parlament stigao zahtev za izglasavanje NEPOVERENJA Ivanovu

Zahtev za izglasavanje nepoverenja makedonskom predsedniku Ðorđu Ivanovu, zbog odluke o aboliciji 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje", stigao je u parlament, sa nešto više od 50 potpisa što nije dovoljno i za glasanje o nepoverenju šefu države. Da bi se u parlamentu izglasalo neporenje Ivanovu potrebna je dvotrećinska većina od 82 poslanika. Makedonski mediji navode da s obzirom na to da vladajuća VMRO-DPMNE, kojoj je naklonjen Ivanov, ima 59 poslanika, gotovo je neverovatno da će ta većina biti postignuta.

Međutim, postojanje inicijative obavezuje Ivanova da poslanicima da odgovor tako što će se lično pojaviti na sednici parlamenta. Inicijativu su potpisali poslanici najuticajnije opozicione SDSM Zorana Zaeva i albanske političke partije Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmetija.

Inače, Ivanov se u svom poslednjem intervjuu nemačkom Frankfurter algemajne cajtungu otvoreno stavio na stranu vladajuće VMRO, pišu makedonski mediji. Govoreći o razlozima za duboku političku krizu u zemlji, Ivanov je rekao da je trenutna atmosfera sukoba stvorena zbog rada Specijalnog tužilaštva koje selektivno krivično goni samo ljude iz vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Ova izjava Ivanova je, kako se ocenjuje, dodatno produbila krizu u Makedoniji i izazvala nove podele građana. Zbog ovakve izjave stranim medijima, Demokratski savez je Ivanova nazvao "drvenim advokatom" vladajuće stranke koji ne samo da otvoreno negira sporazum iz Pržna, već i povećava tenzije.

Demokratski savez, naime, smatra da, zbog "subverzivnog delovanja" predsednika protiv države, Ivanov ne zaslužuje da ostane na poziciji predsednika Republike i treba odmah da podnese ostavku. Albanska DUI je takođe tražila da Ivanov povuče spornu izjavu, ali i odluku o amnestiji, što je ponovnim aktiviranjem parlamenta moguće. DUI traži da se Ivanov ponaša državnički.

Tanjug
Foto: Twitteer/ANADOLU AGENCY (AL)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter