Izvor:
19.07.2017 u 13:08
0

STIGLA POMOĆ: „Antonov“ stigao u Tivat, očekuju se još tri letelice!

Aktivni požari u Crnog Gori na primorju i u centralnoj regiji su svi pod kontrolom, a večeras je na tivatski aerodrom sleteo ukrajinski protivpožarni avion AN32P kapaciteta 8.000 litara vode.

Kanader iz Ukrajine, sleteo je sa devet clanova posade i pratećeg osoblja oko 20.30 na tivatski aerodrom, a kako je ranije danas poručio predstavnik NATO-a Pjer Kazalet, on u Crnu Goru dolazi kroz NATO-ov mehanizam za civilnu pomoć, prenosi RTCG.

Reč je o avionu tipa Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva "dromadera" Direktorata za vanredne sutuacije MUP-a gasiti požare na poluostrvu Luštica.

On, kako se navodi, vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara, pri brzini od 240-260 km/h.

Takođe, ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma.

"Na osnovu zahteva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, oko 21h se na Tivatski aerodrom očekuje sletanje ukrajinskog protivpožarnog aviona AN 32P, ciji kapacitet je 8000 litara vode, a sutra ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode", saopštio je Direktorat za vanredne sutuacije MUP-a.

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Er Traktor (Air Tractor) iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

Kako se navodi, predsednik Bugarske Rumen Radev obavestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i prijatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mestima požara u Crnoj Gori.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore u saopštenju zahvaljuje na podršci koju su, u kritičnim trenucima, iskazale Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

Požar na hercegnovskoj strani Luštice je pod kontrolom, ali se požar rasplamsao u zaleđu Herceg Novog.

U opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni su požari duž puta Solila-Topliš, duž sela Ðuraševići, Zabrđe i Krašići.

Inače, satelit Akva, američke svemirske agencije NASA, zabeležio je fotografije dima od požara koji gore duž crnogorske obale, navodi RTCG.

Fotografija je nastala u utorak u 10:20 po našem vremenu, a crveni krugovi predstavljaju žarišta plamena, kako ih je identifikovao termalni instrument MODIS na satelitu Akva.

tanjug.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter