Izvor:
27.07.2017 u 22:06
0

PROJEKAT „ISPRIKA“: Inicijativa mladih u Hrvatskoj traži izvinjenje za Oluju !

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska pravaHrvatska pokrenula je i ove godine projekt "Isprika" kojim od hrvatskih vlasti traži da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i nakon vojno-policijske akcije Oluja" i njihovim porodicama.

I ove godine uoči godišnjice Oluje, u peticiji autori kažu da ih je "sramota ne samo zbog toga što su zločini počinjeni u njihovo ime već i zato što institucije hrvatske države nisu na te zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu ucinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve".

U srpskoj zajednici u Hrvatskoj podržavaju ovu inicijativu, koju je Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska pokrenula drugu godinu za redom.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, saborski zastupnik i predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac kaže za RSE da pozdravlja ovu inicijativu i njene predlagače.

"Svesni smo da će proći još vremena dok se ne razvije svest o tome da Hrvatska ima obavezu da nastavi da procesuira počinjene ratne zločine prema pripadnicima srpskog naroda u Hrvatskoj, i da ima takođe obavezu, kao što su to imale i imaju i druge zemlje na prostoru bivše Jugoslavije, izviniti se ne samo zbog ratnih zločina nego i zločina etničkog čišćenja, sprečavanja povratka i otežavanja života povratnicima u određenom razdoblju nakon 1995. godine."

Pupovac je upozorio da takve politike koje su poslednjih nekoliko godina dominantne rezultiraju lošim odnosima među narodima i državama u regiji.

"I zbog toga će biti potreban dodatni trud i dodatna podrška inicijativama poput ove, jer teško će se moći uspostaviti normalno stanje i u državama, a i između njih, ukoliko se nećemo vratiti toj vrsti politike koju su neki osuđivali, umjesto da je razumiju", zaključio je Pupovac.

O obeležavanju "Oluje" govorio je danas i ministar branitelja Tomo Medved.

Upitan da li se ta godišnjica obeležava samo na kninskoj tvrđivali zbog "straha od izviždavanja", Medved je ogvorio takođe pitanjem: "A gde bi trebalo ta proslava da se održi".

Podsetio je da je na istom tom mestu govorio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

"Kakav strah, o čemu govorimo", zapitao je Medved novinare.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter