Izvor:
07.08.2017 u 20:44
0

Održan sastanak resornih ministara trgovine regiona: HRVATSKOJ POSTAVLJEN ULTIMATUM!

Resorni ministri trgovine u regionu, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije uputili su ultimatum Hrvatskoj da u roku od sedam dana povuče pravilnik kojim je povećala takse za uvozno voće i povrće sa 12 na 270 evra i uskladi cene sa tržišnim, a čime je ugrozila druge zemlje u regionu. Oni su takođe pozvali Evropsku komisiju da se uključi u rešenje ovog problema kojim se krše principi slobodne trgovine.

Na sastanku u Sarajevu takođe je zajednički dogovoreno da se hrvatski ministar trgovine pozove na sastanak, tokom ove nedelje u Podgorici, povodom ove diskriminatorske odluke kojom Hrvatska krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a zbog koje su zemlje regiona već uputile protestne note.

Takođe, zemlje regiona koje su članice Svetske trgovinske organizacije, potražiće mehanizme za rešavanje problema u STO. Svaka zemlja ponaosob moći će da donese svoje kontramere i druge odluke kako bi odgovorila Hrvatskoj.

Ministri trgovine regiona su najoštrije osudili odluku Hrvatske i nazvali je diskriminatorskom i neprihvatljivom. Oni su ocenili da će sve zemlje trpeti štete ako Hrvatska ne povuče ove mere, odnosno ako se nastavi sa kontramerama. Takođe, smatraju da će trpeti i Hrvatska.

– Svako dodatno odlaganje rešenja bi dovelo do nesagledivih posledica za sve proizvođače u zemljama regiona, imajući u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća – izjavio je na konferenciji za novinare ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je posle sastanka pročitao usvojene zaključke.

Šarović je rekao da cena treba da bude usklađena s prosečnom cenom koja važi u zemljama regiona i EU.

Ministri su se založili da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Hrvatska je pravilnikom propisala uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća, koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada i utvrdila plaćanje 22 puta veće naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Ljajić: Ne želimo trgovinski rat

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić poručio je danas u Sarajevu da niko ne želi trgovinski rat, ali da će zemlje regiona biti prinuđene na kontramere ako se pitanje povećanja hrvatskih taksi za fitosanitarnu inspekciju ne reši do sledećeg sastanka koji treba da bude održan do kraja nedelje.

– Apelovali smo nedelju dana na zvanične institucije Hrvatske da se ispita njihova odluka, za koju smo rekli da je diskriminatorna. Nikakav odgovor nismo dobili, ni pisma ni razglednice nije bilo, čak smo dobili vrlo uvredljivo objašnjenje odluke. Počeli smo onda da primenjumjemo određene vrste sanitarnog i veterinarskog nadzora, što ćemo pojačati – objasnio je Ljajić posle sastanka ministara trgovine zemalja regiona povodom hrvatskih mera.

On je dodao da na to imamo pravo po pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

– Mi ne povećavamo cene nadzora, ali imamo pravo da sprovodimo mere koje su u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koje predstavljaju ozbiljno upozorenje da ove mere moraju da budu povučene, odnosno preispitane – kazao je Ljajić.

Dodao je da ako uđemo u kontramere, štetu trpe privrednici i jedne i druge zemlje, ali i potrošači.

– Ovo nam ne treba, ali smo prinuđeni i ovo su iznuđeni potezi jer smo pod velikim pritiskom javnosti, potrošaca. Oko 160 privrednika iz Srbije izvozi voće i povrće u Hrvatsku, a neki su počeli da vraćaju kamione jer ne mogu da izdrže konkurenciju – kazao je Ljajić na konferenciji za štampu.

Šarović: Suprotno principima slobodne trgovine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da je odluka Hrvatske suprotna principima slobodne trgovine.

– Mere Hrvatske su diskriminatorske, ne samo za države regiona, nego i za Tursku i još neke zemlje – rekao je Šarović.

On smatra da će poskupljenje fitosanitarne inspekcije umanjiti konkurentnost bosansko-hercegovačkih izvoznika i omogućiti dominantan položaj hrvatskim proizvođačima.

Vlasti u BiH su pod pritiskom domaćih proizvođača koji traže hitnu reakciju i uvođenje recipročnih mera.

– Onako kako su oni uveli mere prema nama i povećali takse, tako moramo i mi da uvedemo mere prema Hrvatskoj. Ako su oni nama uveli i povećali takse, isto to moramo da učinimo i mi u BiH za robu koja dolazi iz Hrvatske. Hrvatska bi u tom slučaju bila više oštećena nego što smo mi sada. Oni nekoliko puta više izvoze u BiH nego što BiH izvozi u Hrvatsku, odnosno zemlje EU – rekao je predsednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da Evropska komisija (EK) mora da reaguje, jer je hrvatska odluka o povećanju taksi na uvozno voće i povrće, kako tvrdi, prekršaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ministar trgovine Rasim Ljajić kazao je da Srbija već radi na pripremi određenih zaključaka koji bi trebalo da budu usvojeni na sastanku u Sarajevu.

U tom sporazumu jasno stoji da od dana stupanja na snagu ne sme biti novih carina, nameta i povećanja postojećih – tvrdi Ljajić.

Hrvatski zvaničnici su objasnili da je reč o zaštiti domaćih proizvođača i da povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja Hrvatska nije prekršila SSP.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Hrvatske saopštili su da nije reč o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor.

Oni su dodali da detaljna kontrola na granicama košta i zahteva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora.

Iz Ministarstva tvrde da je odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima pravo svake države-članice Evropske unije (EU).

Zajednički apel BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova već je upućen Evropskoj komisiji (EK).

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da su BiH i druge zemlje regiona spremne da zajednički deluju prema EK i Hrvatskoj, ali da nije optimista u pogledu pravovremenog odgovora.

– Sve bi moglo da bude kasno, jer će sezona povrća potrajati još oko dva meseca, dakle onoliko koliko bi EK mogla da razmatra našu primedbu. Mi ćemo uputiti dopis i Hrvatskoj, ali ne verujem da će Hrvatska ekspresno postupiti po našem zahtevu – smatra Vasić.

Sporna hrvatska mera tako bi mogla da ostane na snazi upravo onoliko vremena koliko će poljoprivrednom sektoru te države biti potrebno da bez konkurencije iz zemalja okruženja plasira svoje proizvode na sopstveno tržište.

Izvor:Blic.rs
Foto:novaekonomija.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter