Izvor:
08.08.2017 u 14:09
0

PANIKA U BIH ZBOG NAJEZDE STRŠLJENOVA: Veliki broj intervencija zbog uboda, jedno lice stradalo! (VIDEO)

Najezda stršljenova trenutno je jedan od najvećih problema u BiH, a zbog uboda ovih opasnih insekata prošle nedelje u Stanarima stradalo je jedno lice.

Građani zbog svoje sigurnosti najčešće zovu stručne službe. "Eko-bel“ je prethodnih dana imao više od 250 intervencija.

Izbegavajte samostalne aktivnosti i diranje gnezda jer na takav način štitite sebe od uboda. Kada vidimo jednog, ili kada dignemo gnezdo, to povlači značajan broj od koga se ne možemo odbraniti, ističe Јelena Anđić, zamenik direktora "Eko-bel".

Oni koji ne mogu da čekaju nadležne službe, prvu pomoć potraže u poljoprivrednim apotekama. Iako odgovornost za eventualni ubod preuzimaju na sebe, u apotekama kažu, sprejevi i lovne klopke ovih dana prodaju se kao nikada.

"Preparate koje mi preporučujemo, to su preparati koji imaju jaku aktivnu materiju, pod jakim pritiskom i potrebno je da se gnezdo uništi u kasnim poslepodnevnim časovima, kada se insekti smire, nikako u toku dana", naglašava Igor Šurlan, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Da je broj stršljenova veći u odnosu na prethodne godine, potvrđuju i u banjalučkoj Hitnoj pomoći. Samo u prethodnih sedam dana, imali su 91 slučaj uboda što je za 10 do 15 odsto više u odnosu na neke ranije godine. Ubode li vas stršljen, evo šta prvo uraditi.

"U prvih 15 minuta najbitnije je da se dođe u ambulantu, prvu koju mogu da posete. Oni koji već znaju da su alergični, a borave u prirodi ili bilo gde, trebalo bi da kod sebe imaju tablete antihistaminika i kortikosteroida, da bar sažvaću i spreče dalji razvoj reakcije dok ne dođu do prve ambulante", poručila je Nada Banjac, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci kažu da ako u blizini primetite povećan broj insekata, najbolje je da pokušate da locirate gnezdo i u širokom luku ga obilazite. Igranje, kosidba ili zavirivanje u gnezdo nikako nisu poželjni, a u njihovoj blizini iritantni su i šarena odeća, intenzivni mirisi i povećana buka.

Kurir
Foto: Pixabay/Youtube/RTRS vijesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter