Izvor:
09.08.2017 u 18:33
0

LJAJIĆ O TAKSAMA: „Očekujem da Hrvatska što pre izmeni Pravilnik!“

Ministar trgovine, telekomunikacija I turizma Rasim Ljajić očekuje da će Hrvatska danas ili sutra izmeniti svoj Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Ljajić je novinarima rekao da kod svih aktera postoji spremnost da se problem reši, kao i da još nema procene ekonomske štete od uvođenja novih hrvatskih taksi.

“Verujem da hrvatski Pravilnik biti značajno izmenjen. U svakom slučaju iz razgovora u ova dva dana stekao sam utisak da postoji spremnost kod svih da se problem što pre reši”, rekao je minister novinarima u Beogradu.

On je dodao da nema još uvek procene ekonomske štete ali je istakao da je u trgovinskom ratu bilo kojih zemalja ne može da bude pobednika, već da svi mogu da budu manji ili veći gubitnika.

“Nastojimo intenzivno da rešimo problem, nemamo puno vremena. Vreme nam ovde nije saveznik”, ukazuje Ljajić.

Istakao je da načelan rok za reakciju Hrvatske ističe krajem nedelje, dodajući da bi svako odlaganje prouzrokovalo samo još veću štetu.

Kada je reč o kontramerama Srbije Ljajić kaže da se ne razmišlja još o “najlošijoj soluciji”.

“Ne mogu da verujem da nećemo anći rešenje, jer onda ulazimo u spiralu mera I kontramera, I ko zna gde bi nas to odvelo”, kazao je on.

Ljajić je podsetio da su primedbe na postojeći Pravilnik bile u tome što su cene povećane 22 puta, da su takse morale da se plaćaju po vrsti voća I povrća, a ne po kamionu, kao što je slučaj u zemljama EU, kao I to da je jedna tarifa, cena inspekcijskog nadzora važila za proizvođače iz Hrvatske, a druga za one iz trećih zemalja.

Dodao je da je time Srbija dovedena u neravnopravan I nekonkurentan položaj u odnosu na proizvođače iz Hrvatske.

Rekao je da su Srbija, Bosna I Hercegovina, Crna Gora I Makedonija usagalsile stavove I da traže da se cene tarifa I taksi izjednače za proizvođače iz Hrvatske I ostalih zemalja.

Upitan koje su kontramere ukoliko Hrvatska ne promeni Pravilnik Ljajić je rekao da se još uvek ne razmišlja o najlošijoj I najgoroj soluciji.

“Ljudi treba da znaju da svakog dana zbog ovakve situacije, mi svi pojedinačno trpimo ekonomsku štetu. Nismo srećni što će neko imati veću štetu nego mi. Bili smo u pravu, Evropska komisija je neformalno potvrdila to stanovište, ali to ne znači da treba da likujemo, već težimo da postignemo rešenje u naredna dva, tri dana”, zaključio je Ljajić.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Twitter/javanews_al

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter