Izvor:
05.09.2017 u 18:10
0

Hrvatski pevač negira optužbe: NISAM PRIMIO POLA MILIONA EVRA OD HDZ!

Kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson negirao je danas na sudu u Zagrebu da je po nalogu bivšeg premijera i nekadašnjeg predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera iz crnog fonda te stranke dobio pola miliona evra da u predizbornoj kampanji pre deset godina ne nastupa za konkurenciju.

Ikona hrvatske desnice čiji su nastupi praćeni ustaškom ikonografijom pojavo se na ponovljenom suđenju Sanaderu u slučaju Fimi-medija pošto mu je sud zapretio privođenjem, jer pre dva meseca nije opravdao nedolazak na ročište.

Tompson je i na ponovljenom suđenju odbacio tvrdnje da je od HDZ primio novac da ne nastupa. On je rekao da je uoči kampanje za izbore 2007. sa Sanaderom razgovarao o tome hoće li podržati HDZ i priznao da je od njega dobio 50.000 kuna za izgradnju crkve u Čavoglavama.

Tompson je na pitanje sudije rekao da u kampanji 2007. nije nastupio ni za jednu stranku, a tužilaštvo tvrdi da je upravo zbog toga, po Sanaderovoj ideji, dobio pola miliona evra iz crnog fonda HDZ.

O tome je na prvom suđenju svedočio drugooptuženi bivši blagajnik HDZ i nekadašnji šef Carine Mladen Barišić. On je rekao da je po nalogu prvooptuženog Sanadera iz "crnog fonda" HDZ-a plaćao hrvatske političare i pevače, među kojima i Tompsona kojem je isplaćeno 515.000 evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu u maju prošle godine počelo je novo suđenje Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju Fimi-medija, a svi optuženi izjasnili su se da se ne osećaju krivim u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Na prvom suđenju čije je nepravosnažne osuđujuće presude Vrhovni sud srušio 2015. i naložio novo suđenje bivši HDZ blagajnik Mladen Barišić priznao je da je iz državnih institucija i firmi izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Krivicu je priznala i vlasica privatne marketinške agencije Fimi-medija preko koje je izvlačen novac, Nevenka Jurak i blagajnica HDZ Branka Pavošević. Njihovi iskazi bili su ključni za osuđujuću presudu Ivi Sanaderu, ali i HDZ kao prvoj stranci koja je optužena za korupcij

Sanader je u slučaju Fimi medija bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, dok je HDZ kažnjen s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Na zatvorske kazne od od godinu i po do tri osuđeni su i Barišić, Pavošević i Jurak, dok je bivši portparol HDZ Ratko Maček osuđen na uslovnu kaznu.

Ustavni sud prošle godine je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu Sanaderu od osam i po godina zatvora u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

blic.rs

foto/arhiva

izvor/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter