Izvor:
28.09.2017 u 15:07
0

NATO zabrinut zbog najave Prištine da će formirati vojsku!

Zabrinuti smo zbog predloga da se Kosovske snage bezbednosti transformišu u oružanu snagu bez ustavnih promena.

Takvi jednostrani koraci nisu od pomoći. Generalni sekretar je ovu poruku preneo i direktno kosovskim vlastima.

On je takođe pozvao kosovske vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom. NATO pozicija po ovom pitanju se nije promenila.

Ovo je odgovor koji su "Novosti" dobile od visokog zvaničnika NATO-a iz Brisela, na pitanje koja je trenutna pozicija Alijanse povodom planova predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da KSB transformiše u vojsku.

Iz Tačijevog kabineta, podsetimo, najavljeno je da će se, ukoliko se ne budu pridobili neophodni srpski glasovi za ustavne amandmane, Skupštini podneti nacrt zakona o transformaciji KSB u vojsku. Taj nacrt do paralmenta u Prištini je stigao i u martu, ali je pod pritiskom zapadnih zemalja, kao i NATO-a, tada povučen.

– Pozdravljamo spremnost da se u debatu oko budućnosti KSB-a uključe sve zajednice. NATO je godinama podržavao razvoj KSB-a kao profesionalne i narastajuće multietničke snage. Struktura, mandat i misija KBS-a su pitanja za lokalne kosovske institucije u skladu sa njihovim ustavnim zakonom – dodao je zvaničnik NATO-a za naš list.

Da je formiranje vojske primarni cilj novoformirane vlade u Prištini, pokazuje i to što je ministar za bezbednosne snage Rustem Beriša, tokom jučerašnjih razgovora u Tirani sa ministarkom odbrane Albanije Oltom Džakom, rekao da je jačanje bezbednosnih institucija "prioritet" i da to "uključuje transformaciju KSB u oružane snage".

novosti.rs
Foto: arhiva, wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter