Izvor:
30.09.2017 u 22:45
0

DODIK: Ako opozicija hoće referendum – biće ga!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Modriči da oko kapitalnih pitanja poput referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH mora postojati potpuno političko jedinstvo i da će, ukoliko bi se opozicija u parlamentu jasno izjasnila da hoće taj referendum, on i biti održan.

Prema njegovim rečima, u vezi sa odlukom o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH sada se ponovo pravi gužva, prenosi RTRS.

„To smo doneli sve u nadi da će opozicija shvatiti da treba da budemo zajedno. Sada mogu da kažem, pošto će ta odluka ići na parlament i pošto će oni pokušavati da prikažu kako smo mi odustali, neka opozicija kaže da hoćemo da održimo referendum o sudu i tužilaštvu, neka se jasno izjasne i mi ćemo ostati u odluci i održati referendum“, rekao je Dodik novinarima.

Ukoliko opozicija bude glasala protiv tog referenduma i ne izjasni se jasno, smatra Dodik, to znači da nema političkog konsenzusa u Republici Srpskoj.

„Mi ne treba da odustanemo od te priče da jednog dana održimo referendum. Bez obzira na to koliko neko pokušavao da to prikaže cinizmom ili čak slabostima, referendum treba da ostane institut koji treba da negujemo i da razvijamo kako bi odlučivali o svakom nacionalnom i narodno važnom pitanju, i o Sudu i Tužilaštvu BiH, i o statusu, koje treba da održimo jednog dana“, rekao je Dodik.

On je ocenio da je kontekst najavljenog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji potpuno drugačiji nego u Srpskoj.

Ovde je kontekst drugačiji. Vidite da međunarodni faktor u Kataloniji ćuti o tome. Čak i EU, čija je Španija članica, tvrdi da je to stvar vlasti Madrida i Barselone“, rekao je Dodik i dodao da, za razliku od BiH, Španija ima resurse da pošalje policiju, dok time u BiH niko ne bi mogao ništa da postigne, jer ni vojska ni policija ne bi mogle da utiču na institucije Republike Srpske.

Izvor:Kurir.rs
Foto:Twitter/Grad Bijeljina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter