KOMŠIJSKI ODNOSI: Mi želimo dijalog sa Hrvatskom, ali oni ne sarađuju!

 

 

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da bi želeo da se dijalog sa Hrvatskom oko arbitraže završi, ali da hrvatska strana za to još ne pokazuje dovoljno "kooperativnosti".

- Želeo bih da se to završi pozitivnim rezultatom i sprovođenjem arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna - kazao je Cerar

Komentarišući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je kazao da granično pitanje opterećuje odnose između dve države. Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rešenja, ali je i naglasio da će Slovenija insistirati na implementaciji presude arbitara. Pritom on očekuje i pomoć Evropske komisije.

Cerar je negirao neke navode iz hrvatske štampe prema kojima je naklonjen kompromisnom rešenju u vezi sa arbitražnom presudom, po kojoj bi se ono što su doneli arbitri pre pet meseci "ugradilo" u budući bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske.Cerar je naglasio da nikakvo dogovaranje s Hrvatskom ne sme izazvati veći otklon od već donetog arbitražnog rešenja.

- Reč je samo o tome da se na terenu bilateralno dogovore pojedinosti u okvirima tolerancije, što je dopušteno i arbitražnom odlukom. Sve drugo bilo bi protivpravno i u suprotnosti s interesima Slovenije, a takav ću stav zastupati i ubuduće - kazao je Cerar.

Pre Cerara i njegova je kancelarija negirala da se razgovara o bilateralnom sporazumu kojim bi se, uz neke dogovorene izmene arbitražne presude, sadržajno većinom realizovala arbitražna presuda.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twiter/The Slovenia Times‏

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost