Izvor:
18.01.2018 u 01:56
0

IVANOV NEĆE ALBANSKI KAO SLUŽBENI JEZIK: Predsednik Makedonije stavio veto na zakon o jezicima!

Makedonski predsednik Djorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji.

– Umesto da u duhu dijaloga i suživota gradimo multietničko društvo pomoću pravednih i opšteprihvaćenih zakona, mi donosimo nepravedan i represivan zakon kojim se favorizuje samo albanski jezik – rekao je Ivanov u obraćanju javnosti.

On je naveo i da je makedonskom Sobranju uputio pismo kojim ga je informisao da neće potpisati ukaz kojim se proglašava Zakon o upotrebi jezika, uz detaljno pravno obrazloženje te odluke, uputivši pritom apel poslanicima da pročitaju njegove zabeleške.

– Zato, imajući u vidu moja sagledavanja neusaglašenosti Zakona o upotrebi jezika s Ustavom, kao i izneta ukazivanja ekspertske i šire javnosti na protivustavnost ovog zakoa, a na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem ukaz – rekao je Ivanov.

Predsednik Ivanov ima rok do četvrtka u ponoć da potpiše usvojeni Zakon o upotrebi jezika.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/RTV BN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter