Izvor:
03.02.2018 u 16:27
0

Hrvatska predsednica pred dolazak Vučića u Zagreb: „Svi moramo da spustimo tenzije“!

Posle razmene "rafala" dvojice ministara odbrane, hrvatskog Damira Krstičevića i srpskog Aleksandra Vulina, u Hrvatskoj su se primirile tenzije oko dogovorene zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kancelarija hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u stalnom je kontaktu sa Vučićevom i dogovaraju se poslednji detalji oko njegovog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj.

u planu je i obilazak jedne povratničke porodice, kao i niz susreta koje će Vučić imati u Zagrebu.

Predsednika bi trebalo da primi i hrvatski premijer Andrej Plenković, iako je upravo iz vlade bilo negativnih reakcija oko tajminga posete. Baš zbog provokativnih tonova iz Zagreba, Vučić je juče izjavio da će poseta Hrvatskoj biti uspešna, ukoliko bude došlo do smanjenja tenzija i stavljanja tema prošlosti po strani.

– Mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je reč o budućnosti – rekao je on, naglasiviši da ga ne interesuju komentari, ni u Zagrebu ni u Beogradu, od onih koji bi da "nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke".

Povodom izjava hrvatskih zvaničnika da pre posete treba da se izvini zbog navodne velikosrpske agresije on je rekao da će politiku Srbije voditi njeni državni organi a ne članovi Vlade Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović izjavila je juče da je odlučila da zaustavi eskalaciju verbalnog rata koji je počeo pošto je obavestila javnost o pozivu upućenom predsedniku Srbije, iako zna da bi najlakše bilo odložiti posetu i sakupiti poene.

– Velika većina hrvatskog i srpskog naroda umorna je od sporova i želi da krene u budućnost – rekla je ona.

– Kad-tad moramo pričati o otvorenim pitanjima, i što se tenzije pre smire, to će biti lakše razgovarati. Niz je tema, a za mene je pitanje svih pitanja potraga za nestalima.

novosti.rs
Foto: wikimedia commons, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter